Sommeren 2009

( Turen til Polen - Slovakiet og Tjekkiet)

Tjekkiet

Så er vi på vej fra Slovakiet - er nu kommet ind i Tjekkiet - og på vej mod vores første stop som vi har valgt skal været i Kutna Hora.
Det er efterhånden mange gange vi har været her, - har været "Guider" for en del Venner - Familie - og har også selv været her - vi kan lide byen - og lide at se den renovering der foretages på både Bygninger og gaderne ..! Vi var her også forrige år med et hold Venner, som heller aldrig havde været i Tjekkiet - og da så vi også al den restaurering - så nu skal det blive godt at se hvor langt det nu er kommet...

Da vi kom ind i Tjekkiet ville vi lige ha´ en lille pause - men som i de andre Østlande, er der lidt langt mellem rastepladserne - men vi fandt en - så vi lige kunne få 5 min. luft - inden vi fortsatte det sidste stykke...

Det var ikke meget "luft" vi fik - for det var allerede meget varmt - lige så varmt ude - som inde i Bilen - så lidt koldt at drikke - og så var det om at komme videre - til næste gang vi kunne finde en lille plads - ca. 1½ time - så var det igen  stop (og en hurtig frokostbid) - det var kun Bent og mig der "led i varmen" - Villy kan brillere med Aircondition (og han GJORDE det..;)) )

Bent kunne så "slå igen" med at være først færdig til morgen (og han GJORDE det..;)) )

Efter et lille pusterum fortsatte vi det sidste stykke til Kutna Hora - oversat betyder det "Det hvide Bjerg" - eller "Sølv Bjerget" - da man netop her gravede Sølv - hvor her stadig er Minegange under Byen man kan besøge - gangene er meget meget smalle og flere steder skal man virkelig mase sig igennem - og der er ret vådt og fugtigt - men mændene har jo netop været nede i Minerne i Polen - så det er ikke det der er planen her.. (i øvrigt er det også Byen hvor Kongerne prægede deres Sølvmønter - og Museet kan besøges) men den fantastiske Santa Barbara Kirke - Santa Barbara er jo netop alle Minearbejderes Skytsengel . Kirken er i modsætning til andre store bygningsværker bygget totalt og uden ophør - hvor andre bygges gennem mange - mange år - med ophold - men ikke Santa Barbara - den er bygget konstant fra start til slut - en meget smuk og enkel Kirke - med Kalkmalerier i Kapellerne fra ca. år 1490..
Så skal vi i Knoglekapellet - som jo er et Must når man er på de kanter - selv om man er i Prag - ja - så går de fleste Turisters tur også til Kutna Hora - og til den lille forstad - ca. 2 km derfra - nemlig Sedlec..
Lidt uden for byen - mod Kolin - skal vi også besøge Vietnameser-markedet - det er lidt af en "festforestilling" - så skal vi en aftentur rundt i den fredede bykerne - med de mange bygninger i Gotisk stil - som hører til de bedst bevarede i Tjekkiet.
Vi vil gøre den travetur i byen som en aftentur - dels fordi det er for varmt i dagtimerne - dels fordi der om aftenen ikke er mange mennesker - så kan man rigtig få det at se man vil - uden en masse personer der "forstyrrer stemningen - og udsigten" - og endelig fordi der så er tændt de obligatoriske gamle gadelys med Gult blødt lys hvilende over byen og som er med det at give det middelalderstemning - og så er det vores mening at give en "lille ting" - middag - kaffe med en god Tjekkisk kage - eller andet - men INGEN Spiritus overhovedet - da promillegrænsen i østlandene er o,oo - og det tager de meget bogstaveligt - så blot et enkelt glas Vin er totalt forbudt (en rigtig god ting - et eksempel til efterfølgelse...??? !!!!)
Ja - det er hvad vi har af tanker og planer her i Byen - men - som alle steder vi har været - ja - så er der bestemt plads til ændringer om dette skulle ønskes...
.
Vi ankom til Camping "Santa Barbara" - som ligger lidt over byen - den har vi været på for en hel del år siden - ligeledes har vi flere gange boet på "Transit Camping" nede - og ude nær Knoglekapellet - det er en fin plan plads - nem at komme til og fra  -  god som overnatningsplads - men den ligger lige op af en jernbane som Rangerer ret tidligt om morgenen - så - vi valgte Santa Barbara..!
Da vi for "100 år siden" var der første gang var det et familieforetagende - det var under et EM i fodbold - og da var Bent og jeg inviteret til at følge kampene oppe i privaten med "Far og Sønner" - de 3 heppede på os da Danmark spillede mod "de andre" - Bent og jeg heppede på Tjekkerne da de spillede mod andre - og da det endte med at Danmark og Tjekkiet spillede mod hinanden - ja - da var vi alle 5 i dilemma.. !!  Men vi husker det som en dejlig og meget hyggelig plads - ikke så stor  - så den valgte vi... ankom - der var en anden Dansker på Pladsen - så var der et par Tyskere - et par Tjekker i telt - og en enkelt Slovak (i Autocamper) og efter os kom endnu 2 Danskere..
Joh - alle hilste venligt på os da vi kom - vi hilste på den Dansker der holdt der - og de andre der kom..?? - ja - vi forsøgte flere gange at få øjenkontakt - og ville hilse - meeen - det lykkedes aldrig... Jamen..??! "Hallo, DANMARK.. - .. Hvad sker der for dig..??!!" (Som Rapperen - Natasja - sang..???)
Der er godt nok kommet en anden "Camping-ånd" synes jeg.. 
For resten.: inden vi tog hjemmefra, havde der været indlæg på "Debatten" om .:"Hilser Campister når man mødes på lande-eller Motorveje"??  Ja - sikke en debat der kom ud af det - så vi - for sjov - ville blinke med Lys - eller slå ud med hånden - hver gang vi mødte en modkørende Campist - Dansker eller ej - ha ha ha - det havde vi meget sjov ud af - for enten så de det ikke...??? eller også virkede deres lys ikke - eller.: de havde begge arme i Gips - UNDTAGET én - og det var den campist der overhalede os på den Polske Motorvej - (og vi blinkede som svar på DERES hilsen da overhalede os....!!
Konklusion.: NEJ....!!! Generelt hilser Danskere IKKE på hinanden på vejene - ikke engang når man "mødes" i udlandet... !! Fint nok for os.. det var blot en konstatering efter vores lille eksperiment..!!
.

Nå - men vi ankom altså til Pladsen -"Santa Barbara" og vi nåede dårlig nok at få hæftet af - før vi alle var ude i luften - Ren nydelse her...!

 Næste dag var vi lidt rundt på Sightseeing - og fik ordnet lidt praktiske ting - såsom at tanke - handle lidt ind i et de mange store supermarkeder der er kommet i Byen siden vi for 2 år siden var her - det er så dejligt at se alt det nye disse Lande får - ja - her mangler bestemt ikke noget nu - hvad det angår..
Vi nåede også ud til Vietnameserne - og vores "lille festlige veninde" fra for 2 år siden var der stadig - og - som sædvanlig satte hun fut i det hele - hun kan da kapre næsten hvem som helst - ja - man kan næsten ikke slippe for hende - hun gav os en festlig times tid - og handlet fik vi alle 4 også...!! Hende glemmer man ikke i en hast...!!
Så nåede vi frokosttid - vi var alle ved at dejse af varme - så vi korte op "på Bjerget" - spiste vores frokost - og så dasede vi ellers resten af den varmeste tid - i skyggen - og orkede dårlig nok at trække vejret...

 

Jeg tror Helle sidder og ønsker hun var født som Hund .  . ?? Eller, at hun vil være det i sit næste Liv..?

 

 

 Da Solen var "brændt lidt ud" hen på dagen, kørte vi en tur ned til Byen - og ud til Sedlec - for nu skulle de se det meget omtalte.:

KNOGLEKAPEL

På den tid af dagen er det også perfekt at opsøge Turistattraktionerne for da er det til at komme frem - finde P-plads - og se det man er kommet for - herligt..!! og Helle når da også at forelske sig i nogle Glas - mit blik faldt også på nogle "Guld-glas" - det ville jeg se på senere - for det var lige hvad jeg kunne bruge... - men - vi ville ikke slæbe på det nu - men handle efter vi havde været i Kapellet..


Tjekkiet er jo kendt for båder Glas og Porcelæn - og der er virkelig mange flotte ting

 

Kirken i Sedlec er kendt viden om - p.g.a dens mærkværdige "udsmykning" som er blevet til, efter at man ikke mere havde plads til knoglerne fra de sløjfede Grave..
I 1200-tallet var der ikke mange der blev begravet her - derfor sendte Kong Ottokar d. 2. et bud til Jerusalem for at hente jord fra Golgata - som derefter blev fragtet tilbage til Sedlec og spredt ud over Kirkegården - og så "væltede det ellers ind med "kunder"" - helt fra U.S.A og på 40 år blev mere end 30.000 personer begravet her... og efterhånden som Gravene blev sløjfet, hobede Knoglerne sig op - og man anede ikke hvad man skulle stille op med dem - indtil en lokal mand - Håndværkeren Frantisek Rint fik idéen til at bruge knoglerne kreativt - så han begyndte at udsmykke hele Kapellet med alle knoglerne fra ca. 40.000 mennesker - han lavede Klokker - Våbenskjold - Lysekrone - Pyramider - og andre opsætninger  - så alt blev brugt - bl.a er der i Lysekronen brugt alle de knogler der findes i en menneskekrop - og sit eget navn har han "skrevet" i knogler - det er mere imponerende - end det er uhyggeligt

 

 

 

Her er nedgangen til Kapellet

 
 

 

Jeg blev uden for med Skipper - jeg har været der så mange gange - og Skipper må alligevel ikke få Ben..;))

 
 

 

Her er der lavet en "Ønskebrønd" - (man kan vel så selv gætte sig til hvad Folk ønsker her..??)

 
 

.

Den nok så berømte Lysekrone - og det udsmykkede Loft
 

 

.

Ja - fantasien hos Hr. Rint har ikke fejlet noget
 

 

 

Dette billede kan jeg bedst lide - her er der LIV (heldigvis) :-)

 
 

 

Det er også muligt at komme ovenpå - i et lille Kirkerum - hvorfra man kan se ned

 

 

 

Her ses ned på indgangen

 
 

 

Der bliver stadig foretaget begravelser - så jeg tænker på.: "Hvad vil man mon gøre videre frem - når nutidsgrave sløjfes..??

 
 

 

Nå - det skal denne person ikke tænke på - men har valgt at lade sig Kremere - end ikke Urnen er gravet ned

 
 

 

Det er nu altid en lykkelig fornemmelse når man selv kan gå derfra..... at man blot har været tilskuer..!!

 

 
Så skulle der jo handles Glas - jeg skulle ha´  "mine" Guld-glas - men - nu var der lukket - nå - pyt - i morgen er der åben igen - og de kan jo ikke sælge "vores ting" i lukketiden - så vi tager det roligt...

På vej tilbage stopper vi lige ved en "Mega-1000-tings-butik" - og jeg var da HELT sikker på der var en del der bare stod/hægte/lå og ventede på mig - så det måtte lige tjekkes ud - og det blev det...!!! (godt man har en del Bagageplads til sin rådighed....!!!)

Endelig nåede vi op på "Bjerget" igen - skulle lige fordøje indtrykkene - og lidt aftensmad - mens vi ventede på det skulle "mørkne" på aftenhimlen .. !?  Hmm..?? Mørket lod nu vente på sig - det var dårlig nok skumring - men inden det blev for sent ville vi så på den planlagte aftentur gennem Byen - gule lys eller ej - for de skulle nok nå at blive tændt når vi nåede vores "overraskelse" som jo var planen - at vi skulle ende oppe på en Tagterrasse på en af Byens gode restauranter - hvor vi skulle sidde at nyde "et eller andet" denne dejlige Sommeraften - og føle os hensat til middelalderen - eller der omkring - mens vi skulle sidde og nyde udsigt - og "nedsigt" over Byen - så vi drog afsted....                        
 Rundt i Kutna Hora                                                                                                 

 

Vi startede på Byens store Torv - som for en del år tilbage var ret så forfalden - gråt i gråt - triste Husfacader med afskallede mure - hullede fortove og gader - lignede virkelig en "gammel By" - hvor intet er blevet gjort siden 12-tallet - og som sagt har vi fulgt de meget små skridt der her er gjort gennem årene - indtil vi var her for 2 år siden - da var der virkelig kommet gang i reparationer - renovering - farver - opgravning af gader og Fortov - renovering af kloaksystemer - o.s.v - da var det lidt svært at færdes i byen med alle de opgravninger - Stilladser - og andet der besværliggjorde fremkommelighed - men NU..?!!.:   SIKKE  DOG  EN GLÆDELIG OVERRASKELSE...  Nu ser her SÅDAN ud...:  Ja - er det ikke bare blevet flot - og hyggeligt..?!

 
 

 

Arkaderne rundt ved Torvet - (i øvrigt ret alm. i Tjekkiske Byer) hvor forretningerne ligger, så man kan handle i ly for Sol og Regn

 
 

  
Vi fortsatte opad gennem byen - og alle steder var der pænt - og nyrenoveret - med nænsom hånd
 

 

 Næsten alle bygninger har udsmykninger af forskellig karakter - forskellige Figurer i Nicher eller uden på Murene eller Gesimserne - Kristne motiver eller Figurer - Heste - Madonnaer - o.s.v - her er der malet udsmykning - og på "båndet" for oven står der skrevet .:
"Svatý Václave" - som betyder Sankt Wencelaus - og som er den "den gode Konge Vaclav" - født vist nok omkring år 905 - og senere blev han myrdet af sin egen Bror - og er således Helgenkåret - og nu Tjekkernes Nationalhelt.  
I øvrigt er der en Statue af Kong Vaclav til Hest - på Vaclav-pladsen i Prag (sikkert kendt af mange - mange Danske Turister) og af andre naturligvis, også - men på Huset her er han altså også mindet. 

 
 

 

Beboerne får nu også lyst til at pynte ved deres indgang - som her hos "Stenarbejderen Josef Dudla" :-))

 

 

.

Vi ville ha´ været ind i en af byens mange Kirker, her - normalt er alle Kirker i udlandet åbne for besøg - i modsætning til i DK. hvor vi nu må låse alle vore Kirker af - desværre - men også her var der gang i renoveringen - så vi kunne ikke komme ind - men de dejligste toner samt stemmer fra et Drengekor der øvede, nåede ud til os i denne stille sommeraften - meget smukt  og stemningsfuldt.

 

 

Lidt mere af de før omtalte udsmykninger på Husene 

 
 

 

 her ses tydeligt det er figurer - og ikke malet på - lige så tydeligt ses kontrasten på "før og efter" - og at der endnu arbejde der venter

 
 

 

Renoveringerne foretages oppefra og nedefter

 
 

 

Mange hyggelig smøger og gennemgangssteder

 
 

 

Her, til Politistationen

 
 

 

Byen ligger i et ret Bakket Terræn - man mærker det ikke - for der er så meget nyt og glædeligt at se der er sket med denne By

 
 

 

Her ses for alvor hvordan det VAR - så det er ikke helt galt når jeg siger.: "Byen var som den så ud i Middelalderen"
 

 


Så man KAN da kun glæde sig med dette lands enorme forandring - når man har fulgt der i mange år - og set hvor slemt det stod til alle steder i landet -  og - endnu - er det endda heller ikke nødvendigt med tremmer for Butiksvinduerne ..                         

 

Hvad Helle og Villy ikke vidste på dette tidspunkt var, at vores tur gennem byen skulle ende på en udendørs Tag-restaurant over Byen - men - flere steder kunne vi ikke komme igennem p.g.a. de små gader og stræder nu var gravet op (man har hidtil koncentreret sig om Hovedgader og andre store gennemgående gader - men nu er turen altså kommet til de små - som vi skulle gennem - vi forsøgte flere steder - uden held.. sidste mulighed er her nede for enden af denne gade - Bent smuttede ned for at rekognoscere - her var også gravet op - og han kunne se op på Terrassen - og alle gardiner var trukket for - lukket, når Gæsterne alligevel ikke kan komme dertil 

 

 


Så - ja - det var "ØV-ØV" - vi fortalte Villy og Helle om vores hensigt - men at vi ikke havde mulighed for at fuldføre her - så enden på denne dejlige tur blev - som denne Statue indikerer.......:  Vi forlod Byen...!! Dén vej..!!  :-))

Men hyggen blev vi ikke snydt for - vi tog tilbage til Pladsen - hvor jeg dækkede bord udenfor - tændte Stearinlysene - og serverede en frisksmurt Laksemad - og et Glas Vin - som vi alle kunne tillade os at nyde - for vi skulle jo ikke køre mere i dag/aften - og nu kunne vi nyde endnu en god dags oplevelser - som vi talte igennem - og aftale morgendagens plan - hvor vi vil forlade Kutna Hora - men inden da - ja - så skal Helle lige ned til sin lille Glasbutik for at købe det hun ikke fik ved Knoglekapellet - så aftalen lød.:" Vi kører når vi er færdige - ingen jageri - og ingen skal "være først færdig" - (vel, Villy..??!! ha ha) - så vi ønskede hinanden en God Nat - og på gensyn i morgen..
Mlada Boleslav
Dagen er kommet hvor vi for alvor vender Køleren mod nord - nu kører vi så "opad" - så Ceské Budéjovice og Ceský Krumlov må vente til floden er i normalt leje igen - vi har til nu kunne undgå det voldsomme uvejr og oversvømmelser - så vi vil ikke opsøge det - men vælger næste stop ved Byen som er kendt viden om p.g.a den gigantiske SKODA-Fabrik.
Her får mændene endnu en (halv) fridag når de skal ind og se Skodas imponerende Museum - så skal vi på Tirsdagsmarked - og endelig skal vi også i det nok så kendte "Tjekkiske Paradis"
 


Der pakkes sammen nu - Helle ringer hjem - nu er hun vist for alvor begyndt at længes hjem...

Endnu en flot dag - allerede meget varmt - så det er godt at komme af sted - skal heldigvis ikke så langt - så vi kan nyde dagen dagen i M. Boleslav fra om ca. 1½ - 2 timer - hvis "trafikken" vil - for er man trafikant i Tjekkiet - ja - så "lever man livet farligt" - for Tjekkerne kører virkelig "spændende" - og hvis man synes at f.eks. Italienere - og Spaniere kører "friskt" - ja - så er det såkaldt "gammelkone-kørsel" i forhold til her (vidner også de - alt for - mange Kors - Mindesten - blomster - lys - i vejsiderne fra de mange Trafikdrab der ulykkeligvis sker i dette land) - så vi tager vores tid til turen - vi skal jo gerne kunne nå at reagere før Tjekkerne gør det...!!:-)


Så er vi igen "på vej frem" (eller, rettere : "Tilbage" :-)

.

 

 Første stop - efter 5 min. Kørsel - Helle skulle over efter sine Glas - Skipper og jeg blev tilbage og passede på Bilerne mens de 3 gik på Shopping - da de kom tilbage så Helle "Sejrsikker" ud - hun havde fået hvad de gik efter - og var glad - dejligt..!
Lige da vi skulle til at køre videre, sagde Bent.: "Sig mig - var der for resten ikke et eller andet du også ville ha´..??" - "Johh - "Guld-glassene" - og straks ville min søde mand stoppe - og løbe tilbage - men jeg sagde Nej - det var ok - ikke "Verdens undergang" at jeg ikke fik dem - lad os komme til M. Boleslav - det er fint nok..!
 (men sødt af Bent at han ville gøre det..!)
 

 

Turen gik fint - og snart trillede vi ind på pladsen - som bl.a har denne restaurant hvor rigtig mange spiser - det er næsten billigere end selv at handle ind til middagen - 4 pers. kan spise - og får en fl. Vin til maden - for 100 DK. Kr. i hvert fald nemmere
 

Denne plads er en rigtig "Dansker-plads" - størsteparten af gæsterne er Danskere - og gengangere -


Vi fik bl.a. også i år hilst på Pernille og Erik - samt på.. Nej - det var ikke Buffer (se turen.: Tjekkiet 2007) - det var Thor - han er kun en "lille" Hvalp endnu.!!?

 

Her ligger Campingpladsen også oppe - som mange andre steder - en flot udsigt over Byen og Landskabet - og her ser man også der er kommet "nye tider" - før var her marker - men for et par år siden blev her udstykket, og en masse store og flotte huse blev bygget - i år er så endnu flere blevet bygget - og der er igen udstykket - så der går vist ikke mange år før Pladsen ligger oppe i et flot og meget moderne Villakvarter - og det er bestemt ikke å ringe endda.... her er der endnu mulighed for et lille aften-lufte-tur (altså, det er Skipper, der luftes) - og ja - de HAR "plastik-hundeposer med til "affaldet"  NATURLIGVIS...!!!

 
 

 

Mlada Boleslav skulle vi jo lige "fremvise" - her er også renoveret meget
 

 

 

Også her ligger byen i et bakket Terræn - som Kutna Hora også gør.
Forrige år, da vi selv gik denne tur, var der endnu ikke så renoveret - så også her er de kommet langt

 
 

 

Der mangler stadig meget her - men Byen er også temmelig stor (p.g.a. Skoda-fabrikken) - men det skal nok komme

 
 

 

Her er de gamle sten udskiftet - og man er ved at pudse det op
 

 

 

Udsigten fra det Fortov vi går på (men vi skal meget højere op..!!)
 

 

 

Helle ser lidt betænkelig ud.: "Skal vi dén vej ..?" Ja, Helle - alternativet er uden om det hele - dette er den lige vej til Byen er OP!!

 

 
 

"Kom nu, Mor - jeg er ældre end dig - jeg kan - så kan du også"
 

 

    NÅ - op, kom vi alle.  .!

 
 

 

Men - indrømmet..!!!  Det ER højt (man kan ikke se ned herfra)

 

 
 

 

Fik også lige et kig ind i en af Kirkerne ved Torvet - og så gik det tilbage til Pladsen som ligger et par kilometer fra Centrum

 
 

 

Ser de "brugte" ud..?? eller, er det "synsbedrag...?? men - hvis de tror det var hårdt - så bare vent til turen i morgen..!

 
 

 

Ja - I smiler, gør I - sikre på at jeg overdriver - men dét gør jeg IKKE !!   - i morgen aften er I klogere :-)))

 

 
Ceský ráj

Så er vi nået ud til dette fantastiske Naturområde - som er svær at beskrive med ord

Hele området, kaldet Ceský ráj, er et kæmpe Naturområde på 125 kv.km. og der er utallige Slotte - Borge - udkigspunkter - Skovklædte bakker - Ruiner og maleriske byer. .   Hele dette område byder på ALT, lige fra traveture - besøg på omtalte Borge. Er man til udforinger og strabadser - er aktiviteterne også mange i dette område- lige fra Rappelling  - Klatring - Kanosejlads -  alm. Cykelture og Mountainbiking - Bjergbestigning - afmærkede vandrestier - og Trekking bl.a meget andet..

Herunder ses nogle af de særprægede Klipper fra oven 

Selve det område med den store koncentration af disse Sandstensformationer ligger i Prachovské Skály på et ca 190 hektar stort område - et rigtigt Eventyrområde - her er der også optaget en del Indianerfilm (det er forståeligt med de naturlige "kulisser" her er.

 

 

Her kan man da godt - for sit indre øje - se en Indianer stå oppe og spejde efter en "Blegansigt" :-))

 
 

 

Nærbillede af "de store sten"

 
 

 

en vittig Sjæl har vist været på spil her:-)

 
 

 

Er man på disse kanter, må man ikke snyde sig selv for at besøge denne natur..

 
 

 

Her syner du da ikke af meget - hva´,  Villy..?!! :-)

 

 
Vi har været her mange gange - både alene - men også med gode Venner og Familie - og derfor er der allerede mange billeder fra området og de kan ses andet sted på hjemmesiden - hvis det har interesse.. så jeg vil her vise nogle helt andre situationer - steder..

                                         For denne tur her - den endte med at blive lidt anderledes end alle de foregående.
 

Bent har tidligere været nede i bunden af disse Klipper - her er meget trangt - og lidt for dybt og "klemt" til mig - men Villy ville gerne ned at se - så det gjorde de -
Helle og jeg blev oppe

 

ja - der ER langt ned - så der holdes "pust-pause" - og Kasketten kommer af så der kan komme lidt  "luft til hjernen" :-) -

 

 

 

Men de er seje de 2 "gubber" - så de fortsætter ned..!

 
 

 

 Ja - det er bestemt storslået - og jeg er tilfreds med at nyde billederne efter turen (de er stadig ikke helt nede)

 
 

 

 

Mange steder er der meget trangt - (nej - her skal/kan de ikke igennem)

 
 

 

 men det skal de altså så her - og trinene var ret høje - så de kom i "kravlestadiet"

 
 


Nej - nej - han sidder IKKE fast (det ser bare sådan ud) men igennem kom de

Når Bent tidligere er "gået i dybden" har han været "nede" en lille halv time - men nu havde vi ventet på dem i 3/4 time -? og naturligvis undrede jeg mig da lidt over de ikke var dukket op derfra endnu..?  Helle spurgte da også.:"Er de ikke længe væk"?? 
Jeg ville ikke virke bekymret - så jeg svarede med lidt let tonefald.: "Nåh - der er jo en del at se - og både langt ned - og op, de kommer nok snart".. ?!! en - yderligere 15 min. gik - så ringede min telefon - det var Bent.:" Jeg vil bare lige sige der er ikke sket noget - I skal ikke være nervøse - men vi ved ikke lige hvor vi er her i denne Labyrint"... ha ha - ja - jeg blev da lettet - og fortalte så hvilken farve af de mange afmærkede stier der førte til hvor vi ventede - og hvor de var gået ned - nemlig den grønne - så det kunne hjælpe lidt på deres stedsans ...!!  jeg gav Helle beskeden - og kort tid efter blev vi enige om at vi da kunne gå ned til Bilerne - for der var så varmt her hvor vi ventede - men derned var der lidt skygge...  dog - vi kunne jo ikke bare gå - der var ret langt derned - og når vore mænd kom tilbage, ville de jo ikke vide hvor vi var - for aftalen var at vi skulle vente - og mødes - her igen...
Altså - jeg ringede tilbage til Bent.. ingen svar - så jeg forsøgte igen - stadig uden held - hver gang kom en Tjekkisk telefonsvarer og fortalte at der ingen radiokontakt var til nummeret.. hm..?!!                                                    
Jeg tænkte lidt at det måske var fordi de var så dybt nede - eller jeg selv var et sted hvor forbindelsen var dårlig - men dårlig - ja - det var vi selv ved at blive her i denne varme - så jeg fik den idé at ringe hjem til "yndlings-sønnen" - bad ham prøve at ringe til far - og hvis han fik kontakt - så fortælle at vi var gået ned til Bilen..!!  Ha ha, Mor - det vil jeg da gerne - men hvorfor ringer du ikke selv..?  "Johh - det har jeg prøvet - men de er "blevet væk" nede mellem Klipperne - og jeg kan ikke ringe ham op - måske du kan"..?
Nå - Sønnen kunne heller ikke få kontakt med sin far - og bad mig - når Far og Villy var kommet vel op til overfladen igen - lige at give besked om at nu er alt ok... (behøver jeg at sige at jeg siden har været til megen moro hos vores Søn..?  at jeg ringer hjem til HAM - for at han skal ringe til sin Far der er "blevet væk"..??) jeg synes ellers selv det var "genialt tænkt" - :-)) men vi fortsatte vores varme venteposition - mens "Stifinderne" fandt tilbage til os...  fra dette virvar, hvor de befandt sig..

Som tidligere nævnt, er der mulighed for at bestige disse Tinder - men man skal ha´ tilladelse til det

  - og det har disse 3 mennesker så fået... UF.. en er helt oppe - og de 2 er på vej det sidste stykke - ! 

 

Samme, i nærbillede (ikke for folk med højdeskræk)

 
 

 

ENDELIG...!!!  Efter et par timers venten for os - og et par timers strabadser for dem - ja - så kunne vi følges alle 4 (5) ned til Bilerne
 

 

 

Vi havde vores madkurv - Kaffe - og kolde drikke med os (det hele var tiltrængt - både for dem - og os) og alvorlig talt - så vil jeg sige.: Det var bare SEJT klaret, Villy . . COOL (som de unger siger) !!

 
 

 

Nej - nej - bare rolig - Villy er IKKE "væltet"

 
 


                               "Opsedasse" - og han kom op  (ved egen hjælp...!! :-))                                

Ja - planerne for resten af dagens oplevelser blev - af en eller anden grund..?? - ændret.. vi skulle ha´ besøgt Borgen TROSKY - med de berømte Panna og Baba (Jomfruen og Kællingen) som ligger i 500 m højde - faktisk i 800 m - for området som ses viden om deroppe fra, ligger i 300 m o.h - så det er virkelig en udsigt der er værd at køre efter - og ja - man kan køre næsten hele vejen op - men nu havde de vist fået oplevelser nok for i dag - vil jeg tro..??! 

 

Så vi lod de "2 kvinder stå alene og Trone på toppen" - og nøjedes med at nyde dem fra denne afstand (vil man se mere herfra TROSKY - så er der en del derfra også på hjemmesiden - fra Tjekkiet 2007)

 

  (I øvrigt har dette område været beboet fra tiden omkring den yngre stenalder - og her findes en del Gravpladser fra Bronze-alderen)


Vi lod de døde hvile i fred - og kørte hjem - og så var det ellers ud under et skyggefuldt træ - og dase resten af dagen - og aftenen tilbragte vi sammen - med endnu engang hyggemad - denne gang var det Helle og Villy der serverede et stk. med Laks...
 
I morgen skal vi så på Tirsdagsmarked - og mændene skal også ind på Skoda - og se alle de gamle Biler - Cykler, o.a. (hvis vi da tør slippe dem løs alene . . sæt de nu bliver væk...???? - igen.?)
 
 Skoda - Museum
                                                                                        
I dag står der så "Mandetur til Skoda-Museet" på menuen - men - det er også Tirsdag - så inden mændene blir´ "sluppet løs" - ja - så skal vi altså lige en tur på det ugentlige Marked i Byen - det er et meget stort marked hvor salgsboderne er sat op hele vejen rundt om Byens Stadion - der sælges næsten alt - det er nye ting - Tøj - Sko - Legetøj - Musik - Tasker - Frugt og Grønt - ja - som Marked er..
 

 

Som sagt er der Boder HELE vejen rundt om det store Stadion  - (Blokkene i baggrunden er boliger til de ansatte på Skoda - her ses kun en lille del - da Byen er bygget op om - og på grund af - SKODA - !!

 
 

 

Her er meget at se på - for en nybagt FARMOR...!!!

 
 

 

Selv om man ikke "FARMOR" - er der også muligheder for et godt køb :-))

 

Efter et par gode handler - og lidt nyt tøj til de halvtomme Skabe vi Kvinder jo har derhjemme - (vi har jo ALDRIG en trævl at tage på) :-))
Ja - så blev vi kørt tilbage til Pladsen - mændene fik lidt Frokost - og så blev de "sluppet løs"   og afsted gik det - til SKODA...!!  alle Skoda-fabrikkerne ER dominerende i hele Byen - og hele Byen nyder godt at Fabrikkerne - tror ikke der er arbejdsløshed her i Byen - ses også på Trafikken i myldretiden - Morgen og Aften - (da holder man sig væk fra byen - til Fabrikkerne er lukkede her - ! Administrationsbygninger - Fabriksbygninger - samle-Haller som Skoda råder over - fylder snart mere end selve Byen gør - det er HELT enormt - Synes også det bliver større og større fra gang til gang vi kommer her - så spørgsmålet er.: "Er Skoda mon en populær Bil"..?  JA...!!! - Afgjort...!!                

 

 

Her er et MEGET  lille udsnit af alt det Skoda har lavet gennem tiderne (i øvrigt også Fly-motorer)

 
 

Cykler - Knallerter - Sportsvogne - Brandbiler - "Rustvogne" - Busser - ja - Skodas sortiment er virkelig omfattende
 

 

Rundt på Væggene er billeder som viser flere af de Biler og personer der har arbejdet på SKODA gennem årene

 

 
 

På væggen ses en del af modellerne - cykler og biler - gennem tiden

det må da være "guf for mandeøjne"?!
 

 

Træfælge og fin Polstret "Sofa"

 
 

 

Her er der vist ikke mulighed for Airbag (men kunne nok ha´ været god at sidde på..?!) fordelen er at der ikke er den store fare for rust, her .. 
(men - måske "træbiller - og borebiller" ?! :-))

 
 

 

4-personers luksusmodel - og med kaleche - flot er den da..

 
 

 

Nu bliver det virkelig luksus - man er "standsmæssigt" kørende her

 
 

 

Ved ikke rigtig hvor "Skoda-historierne" kommer fra - for disse er da godt med - smarte.?!!

 

 

 

er det sådan en der kaldes "Score-bil"...?? :-))

 

 

Der blev taget rigtig mange Billeder af alle bilerne - fra Fabrikkens start - til nutiden - og det er da også en rigtig "Drengeting" - men jeg tror nu også at der er mange Kvinder der kan nyde at se disse top-gejlede - for de er altså flotte - det fjerner alle grin og Vittigheder om Skoda - når man har været inde at se Modellerne med egne øjne - også i dag er Skoda et populært Bilmærke..

Resten af dagen stod på hygge og afslapning under et skyggefuldt Træ.. og snart begynder hjemturen for alvor...

Theresienstadt/Terezin
Så er tiden kommet hvor vi for alvor er på vej hjem - men vil foretage endnu et stop...
 

Vi pakker endnu engang sammen - varme eller ej - så må vi til det.....

 

 

Så ruller vi ud fra Pladsen i Mlada Boleslav - vi har nu været her så mange gange, at jeg tror at dette var sidste gang - området er dejligt - bestemt - men jeg synes nok at det snart er på tide der bliver renoveret en del her - det har set sådan ud i alle de år vi er kommet her - eneste forandring er.: "Priserne er steget hvert år" - så nu er det vist på tide der bliver brugt nogle af pengene her..

 
 

 

"Ja ja, Villy - rolig nu - vi skal nok køre foran"

 
 

 

Et sidste kig ned over Byen - hvor Ejendommene med Skodas medarbejdere dominerer -  set fra Campingpladsens udkørsel

 
 


På vej ned gennem byen - og nej - det er IKKE myldretid - dén er overstået..:-))
 

  Så er der lidt "luft" - og vi kan komme gennem - med et sidste kig over Skoda-Fabrikken i forgrunden..

Rigtig mange Danskere kører gennem Tjekkiet på vej længere sydpå - de får så deres Biler til Service - eller større reparationer - de får Briller - og hele familien går til Frisør - det kan så betale en stor del af deres ferie med det der spares..!!!
Vi selv skulle jo ha´ ny Kobling - og har undersøgt priserne i forskellige lande - contra DK. - så vi ville også lige ind til Suzuki her og forhøre os - men - her er de dyrere end i f.eks. Tyskland - det er de også i Spanien - Sverige har vi forhørt os - men er man alligevel ikke på ferie der - ja  - så skal overfart og ophold også indregnes - trods den lavere valutakurs på den Svenske krone er der således ikke meget at spare - altså når man skal rejse direkte efter det - så enden på vores Koblings-problem blev (inden det blev et rigtigt problem) lavet i Danmark - så hvad kobling angår, kan vi med sindsro igen tager en Vinterophold i Spanien..
Ja - men inden, skal vi jo lige hjem at "vende" - og her er vi så på vej..... forlader her Mlada Boleslav...

Vi nyder det flotte landskab
 

 

   Gennem små fine Byer

 
 

 

og byer, stadig med islæt som "det var engang" men ikke mindre charmerende

 

 

 

der er flest gode og fine veje i Tjekkiet nu efterhånden - men man skal ikke lade sig narre af der ser "tomt" ud - for der kan meget nemt dukke en modkørende frem i ens vejbane - som er ved at overhale - så man skal være lidt på dupperne generelt i Øst (hvad også Neslein bemærker fra deres igangværende tur i Murmansk - !! Der køres virkelig "spændende" i disse lande..:-))

 
 

 

Jeg tror aldrig det er muligt at blive træt af Tjekkiet - dette land der har så meget at byde på - skønhed - historie - venlig befolkning

 
 

 

Jo jo - de hænger skam på endnu - de 2 bag ved..!!

 
 

 

Litomerice er nået - og så er der kun et par km. til Terazin/Theresienstadt

 
 


Så er vi fremme - og det er sidste stop i Tjekkiet for denne gang..
 

Theresienstadt går helt tilbage til år 1780 da det Østrigste Kejserrige byggede dette Fort som en Garnisionsby på begge sider af Eger-Floden - men kom aldrig i brug i Krig - men blev senere brugt som Fængsel - og under 1. Verdenskrig blev det brugt til Krigsfangelejr - hvor også Gavrilo Princip sad inde for mordet på Franz Ferdinand - den Østrig-Unganske Tronarving -som så blev den indirekte årsag på 1. Verdenskrig

Man er slet ikke i tvivl når man kommer til Byen - hvor dette enorme og bastante bygningsværk dominerer

 

Som sagt er det bygget på begge sider af vejen - og floden

Som bekendt blev Theresienstadt senest brugt som KZ-Lejr - og det var også her man fremviste for bl.a Røde Kors - hvor "godt" og hvor "fine forhold" fangerne levede under her - såsom man viste de fine Toiletforhold de havde - men hvad delegationen ikke bemærkede under deres inspektion var, at toiletter og Håndvaske slet ikke var forbundet med hverken afløb - eller "tilløb" - det var blot sat op som propaganda - det var ikke de reelle forhold fangerne levede under - som Røde Kors fik at se..

 

 

Lige uden for Murene er utallige Grave med navne og data på utallige Jøder der her blev henrettet

 
 

 

Ligeledes er der den Kristne del anlagt på samme måde

 
 

 

 

Flere er blot begravet med et nr. - ikke navne - det gælder både Jøder og Kristne - som man ikke har kunne identificere

 
 

 

Mindesten med Tjekkiske navne og data

 
 

                           

 

Indgangen til selve Fortet/Lejren
 

 

 

Vi har været her flere gange så Skipper og jeg satte os ude i skyggen - og lod de andre gå ind og se det der er at se
(mange billeder fra tidligere besøg kan ses på hjemmesiden under "Tjekkiet 2007")

 
 

 

lidt livsbekræftende var her dog også her - et par Oddere kom op på land for at "græsse"

 
 

 

Så kommer de ud derfra - Villy og Helle har nu været med rundt i Normandiet - og oplevet stederne hvor de allierede startede befrielsen af Europa - de har været i Auschwitz - Birkenau - og nu Theresienstadt - så nu har de vist fået "2. Verdenskrig" nok - men  alle bør se det - bør være et led i vores "opdragelse" at kede til den tid - og de menneskeskæbner - synes jeg - i respekt for de mange millioner der på mest grusomme vis mistede Livet i de år - og være med til at den kendte sætning.:
"Never again - aldrig mere" - efterleves - (men synes nok at det desværre kniber noget endnu - rundt i Verden) - ja - det var så lige min private mening..

 

 

 Vi har parkeret vores vogntog på den store P-plads - hvor der også er Boder med salg af div. - og her ville Helle og Villy så bruge deres Kurona på Glas - og så tog vi en lille Frokost her inden vi for alvor "takkede af" med skønne Tjekkiet.....

 

og sikkert er det, at det endnu ikke er sidste gang vi smutter en tur til Tjekkiet

 

.

Turen ud af Tjekkiet via motorvejen er rigtig god

.

     Smuk er den også - og om man kører i Tjekkiet - eller er kommet over Grænsen til Tyskland - ja - det opfatter man dårlig nok - det er nemt - og det er hurtigt - contra turen op via Zinwald - som vi også gerne benytter da den er smuk - og op i små 900 m højde

Her er vi så på vej ned i Tyskland - ikke meget trafik - det er først på eftermiddagen - stadig meget varmt - turen går med de sædvanlige "drikke - og luftepauser" - vi tager turen mod Magdeburg - og da vi sidst på dagen nærmer os - spørger Bent, Gurli Margrethe (GPS´en!) om hvor der er en campingplads i en radius inden for 10 km - for vi vil gerne stoppe nu - slappe lidt af - få en sidste hyggeaften (foreløbig) og så er vi hjemme i morgen sidst på dagen..

.

Gurli Margrethe giver os flere muligheder - vi vælger den nærmeste - og snart efter holder vi ved Receptionen til den Rekreative Camping "Jersleber See" - en plads i et skønt område - ned til søen - her er mulighed for at spise på Restauranten - der er super badeværelser (aflåste) som man får udleveret nøgle til - det er en stor plads - fred og ro - i dejlig natur - god at overnatte på når man er på de kanter - og god hvis man blot vil hjemmefra en tid - og bare dase ved søen - eller trave i naturen...
 

Vi hyggede sammen den sidste aften (også) og fik talt om turen - om de oplevelser og indtryk vi hver især havde fået - og alle 4 var vi tilfredse med turen - men også enige om at "nu skulle det blive godt at komme hjem" - nu var vi fyldt op af indtryk (og varme) :-))

                 

 

Sidste morgen - sidste sammenkobling - (helle "bøjer sig i støvet" ha ha) - og snart triller vi ud herfra  

 

Vi forlader Magdeburg

 
 

 

og så går det for alvor opad mod DK (ham her, går det dog ned af bakke for)

 
 

 

Efter de sædvanlige pauser på turen er vi nået til den sidste fællespause inden vi skilles

 
 

 

Villy skal lige ha´ et sidste billede (og - som sædvanlig, Villy -  af os to - så får du det bedste motiv :-)))

 

 

 

Selvom vi snart ses igen derhjemme - så er det alligevel lidt vemodigt at skilles her - men vi siger TAK for godt følgeskab - og godt selskab - I har været positive på hele turen - en masse drillerier er føget mellem os (som sædvanlig) og vi har det - som altid - godt og hyggeligt sammen...  nu har I så oplevet de 3 Østlande - har fået et lille indblik i dem - og har fået visket indtrykkene af "gråt i gråt" - eller "utrygt at færdes der" - væk - og med dette håber vi så også at andre får lyst- som endnu ikke har været i bl.a. Tjekkiet - har fået mod til en tur dertil..??  Det kan anbefales....!!

 
 

 

 

   lige før Rendsborg-broen overhales vi så (vi drejer nemlig fra her) - skal ind til vores fantastiske Campingforhandler med Tjekkiske Vin - og Tjekkiske Øl - som en erkendtlighed for den enestående super behandling vi får her - (et eksempel til efterfølgelse) her har "kunden altid ret" - altid modtages man med smil - altid er der "tid" til os - aldrig skal man bestille tid - altid er der hjælp at hente - herligt....!!!

 
 

 

 

 Et sidste glimt af kære venner - set ud af forruden, for en gang skyld - så efter flere tusinde kilometer, er det nu mærkeligt de ikke mere ses bagud...!!
 

 

Det har været - på alle måder - en vellykket tur - ingen uheld - ingen problemer - andet end for varmt..!  Det er da "nådig sluppet" - vores GPS er nu også gennemprøvet i Østlandene - og den er bare perfekt - den bedste - og nemmeste vi har haft - denne gang havde vi så en lille fast TMC-Antenne sat til - den fylder intet - og ingen ledninger ligger og flyder i forruden - og så er den billig - Villy vil nu også ha´ en - !
Første gang vi blev advaret om Kø var på turen til Polen - vi nåede ikke Kolding - da var der lang kø p.g.a. vejarbejde - det blive vi gjort opmærksom på flere gange inden de sagde det i Radioen - og i Tjekkiet var der et område med en del vejarbejde - og da kom den og viste alle skiltene of de steder der var vejarbejder - både på vores rute - og i nærheden - og hun sagde.: "Vær opmærksom på du er i område med vejarbejde" . super - (man skal næsten ikke tænke selv mere - men koncentrere sig om at holde FERIE (sådan da..)

Her siger vi Tak for denne gang - til alle der har fulgt os på turen til.: POLEN - SLOVAKIET - TJEKKIET - på gensyn en anden gang