2004
august
~FUR ~
 
 
 

5 gange var vi ude at "lufte Villy" fra Maj - August - (plus det løse) :-)) og denne gang havde vi besluttet at vise han Limfjordsøen Fur - hvor vi havde planlagt nogle dejlige dage (ja - man kan næsten ikke andet end ha´ det dejligt på den Ø) vi selv har været der en del gange - og har nydt det hver gang - men som årene går er det blevet ret dyrt - at komme der over - dels er overnatningerne dyre - og nu er Fur camping kommet med på "Gebyrbølgen" - nu er det "daglig Miljøafgift pr. person" - samt også er der kommet et Pladsgebyr på kr. 30 - og når man så tillægger Færgebillet til både Bil - campingvogn - og personer - ja - så løber en week end jo op - det kan ikke rigtig "betale sig" for et par dage. - når der jo også skal påregnes brændstof/transport..!
(har vi hørt fra flere !! de siger: "man skal ta´ en uge eller to på øen for at prisen kan betale sig - (og så er det dyrt)  men Øen er ikke så stor - så det er nok ikke så let at bruge SÅ lang tid på Fur)

Nå - men meningerne er jo nok delte - alt efter hvem og hvad man er til..!?
Vi er glade for Øen - for naturen - for roen . . .!

Her ses så lidt af det vi selv er til - og hvad vi igen oplevede på Øen - hvad vi viste Villy (som også kunne lide hvad han så - og endda senere var der selv med heller (u/campingvogn - men med Bil alene) .. NÅ - nu er det vores tur sammen jeg vil vise lidt fra. .  .

Også her var Skipper med Strand er der rigeligt af - omend den er lidt stenet - og ikke meget hvidt sand at ligge i
men pyt - vi er jo ikke kommet for at ligge - men for at se - og opleve - så vi travede ret meget - og mange steder -  rundt på øen
 
Fur er kun 22 kv.km. i alt - men der er natur - natur - natur . . og RO,,!!  og et meget særpræget Landskab - hvor næsten alt er repræsenteret . .  Bakker - dale - Eng - Stande - en lille Havn - "bjerge" med Lava og Fossiler - Gravhøje - Bopladser - samt et museum som bl.a har forsteninger der kan dateres 55 millioner år tilbage ..
(hvordan de så kan det . .??!) :-))
  denne lille Frø her falder godt ind i naturens farver..
Moler"bjerg" - er det da ikke bare fantastisk, ????!!
Dagpåfugleøje
??? . .  En Butsnudet.  . . "et-eller-andet" ???  eller. .  .???
 
Villy er da vist "på toppen" her på Fur :-))
man kan virkelig se viden om - både over hele Fur - men også over "hele" Limfjorden - og Villy vil "ha´ det hele med" :-)
Øens højeste punkt er på 75 m.o.h. og herfra kan man se ud over det meste af Fyr - og til Livø - Mors  ..
"en kunst, at se det store i det små" :-)))
Jamen - jamen . . . man bliver da lidt stum ved sådan et syn . . !!  Ikke sandt.  .?! (selv JEG bliver - lidt - tavs :-)  )
(husker jeg rigtigt - så er dette "store Knuds hoved". . ! )
Når vi er på Fur - ja - så SKAL vi bare en tur ned her.  . i dette ret særlige landskab som kaldes "Langstedhuller" - som er blevet til ved den sidste istid hvor - da isen smeltede - og lavede de dybe furer - kan man ligefrem se for sig hvordan smeltevandet fossede ned her ..
turen ned her,  har vi gået ret mange gange - og med mange forskellige - både familie - nogle venner - og en del bekendte - som vi har vist Øen
Molerets mange hundrede lag ses - hvor de mørke lag er vulkansk aske fra den fjerne fortid da der var mange vulkanske udbrud i området
det er en stor oplevelse at besøge de forskellige Molergrave - hvor farver og forme er så fantastisk at man får sat gang i fantasien . .
er det da ikke fantastisk .. ?!!!
naturen her på denne lille Ø er mangeartet -
 

her er fine vandreture - hvor man kan følge et stisystem - 12 km. - og man komme rundt til mange af de gode seværdigheder (behøver jo ikke tage HELE turen på én gang :-))

Raakilde Camping og Lejrskole er en hyggelig veldrevet plads - med hyggelig anlagt naturgrund (ingen "Havenisser" men fiskehejrer sat på hegnet)
Der var også sat en op ved Bord/Bænksættene - ret naturtro HOLD DA OP. . .  . !!? den lettede . . .?!!!
Jamen - så tror da pokker den så "naturlig ud" (det var ikke til at se straks - for den stod stiv og stille - og så helt plastikagtig ud :-))) 
her er en "naturlig Skulptur" - kaldet "Bispehuen" - det er en mange meter høj "knold" af moler på bunden af en molergrav.
Den er blevet til ved at der er gravet uden om den - og derfor står den nu som monument som viser den oprindelige højde af landskabet INDEN man begyndte udgravningen af moler
man må ikke besøge Fur uden at bevæge sig ned i Molergravene - det er ganske enkelt ubeskriveligt - end ikke billeder kan vise virkeligheden. .
Villy hører ikke til "de små" - men han syner ikke af meget i disse omgivelser :-))
Det røde er moler-mursten der er lagt ud som stabilt underlag - ellers bruges moler til forskelligt :
knuses f.eks til Kattegrus p.g.a. den store sugeevne.
Det bruges også som isoleringsmateriale - til de lette - og meget isolerende mursten . .

Her, lidt om moler:
Moler blev aflejret for mere end 50 millioner år siden - da det meste af Danmark var dækket af vand.
Aflejringen er meget blød - let - og gullig, som mest er skaller fra mikroskopiske små kiselalger, som dengang levede i havet i enorme mængder
Når algerne døde sank skallerne ned på havbunden og dannede dermed op til ca. 60 meter tykke lag.
Engang i mellem kom også vulkaner i udbrud og asken blev således ført af vinden hen over havet med moleret hvor det så sank ned på bunden.
Deraf de sorte striber som ses i moleret.
Striberne i moleret i klinterne og molergravene viser hvor voldsomt isen har presset den gamle havbund - hvor nogen lag ligger i folder - og andre står lodret.

Man begyndte at bryde moler i 1919 - og eksporteret i rå og uforarbejdet tilstand.
I dag forarbejdes det meste på selve øen - udviklet til en hel industri - som dermed giver arbejde - og indtægt til både Fur og beboerne . .

Producenterne og myndighederne har indgået aftale/plan for indvinding og efterbehandling indtil 2021.
For at sikre de naturskønne områder mod både Sommerhuse - og råstofgravning - og således for at sikre den offentlige adgang til herlighederne - har både Staten og Kommunen opkøbt en del arealer - samt en del arealer som nu er fredet. . !!

(en GOD tanke for at værne om dette unikke stk. Danmark . .!)

efter endnu en dejlig week end på Fur - er vi igen på havnen for at færges retur  ..

Ja, Villy - så "oplevede du også Fur" - det har glædet os at vise dig også dét. .
 
Her takker vi af for denne gang - på denne dejlige lille Ø - lille - ja - Øst vest er den ca.12 km lang - og nord syd er den ca. 5 km. bred men kommer gerne igen-igen
 

tilbage til "Forsiden"

tilbage til "Rejsebeskrivelser"