Tjekkiet - Juli - 2007

Sommeren 2007 var ret Regnfuld - så vi hæftede Campingvognen på Bilen og kørte til Tjekkiet hvor det virkelig var Højsommer - vi boede som vi før har gjort det - på "Skoda´s" Plads i Mlada Boleslav - og kørte ud derfra..
Normalt camperer vi ikke fast ét sted på vores ferier - men rejser mere rundt med campingvognen og er så nogle dage - max 5 - hvert sted, og ser hvad der er at se for os.. men da vi kom til Pladsen - "Kosmonosy" var det så brølende varmt at man dårlig nok orkede at "rokke med ørerne" (joh - det kan jeg ellers godt) men ikke her..
Så denne gang - den første nogensinde - blev vi på samme plads - og som en sidebemærkning kan jeg fortælle at der kom rigtig mange Danskere - hvor det viste sig at de kom her år efter år - efter år .. og så skulle man tro der var "Klike-dannelse" - men nej - hver og en var hyggelige - og ingen sad "Lårene af hinanden" - men standsede op og fik en hyggesnak - eller en kaffetår - og gik så til sig selv igen - eller man mødtes i Restauranten ved spisetiderne - og nogle sad for sig selv - andre sad måske 2 par - eller 4 par sammen - og derefter hver til sit - og vi som "spiste hjemme" - fik ingen "skæve blikke" - alt i alt en meget dejlig oplevelse når man ofte har andre oplevelser - og dermed også forudfattede meninger om at komme ind på en "Dansker-plads" i udlandet... så det var fint for os opleve.... og hermed en Tak til både Amager - København - Herning - Fredericia - for hyggeligt samvær i 2007...
. .
  Dejlig Græsplæne på pladsen - hytter på den anden side af "vejen" En hyggesnak med vores Fredericianske "Bagbo"
... 
.Når vi er Mlada Boleslav tager vi gerne en travetur i den gamle bydel - især for at se hvor meget der er blevet renoveret - hver gang noget nyt..
  Traveture og oplevelser henlægges til sidst på dagen - for mens det regner i Danmark er det super-sommer hernede - så der slappes af i Skyggen
 Mændene arrangerede et besøg på Bryggeriet - "KLÀSKER" - som ligger i nærheden
Her fik de en spændende rundvisning
Her ses rensningsanlægget  - og set med mine øjne - så er der virkelig brug for "rensning"..... (GYLP..!!)
Her er røremaskinerne der rører rundt i "Grøden"...
I disse Kar tilsættes div. - bl.a Humle
              Rundvisningen i Kælderen krævede nærmes "Lange underbukser - og Ørevarmere" - så koldt var der (bemærk  rørene med Is på)
Hernede sår Øllet så og lagrer - og gærer i disse Kar..
Sluttelig ses Øllet så på Flasker - og Bent havde da også smagsprøve med hjem til mig som jeg nød  (men da havde jeg endnu ikke set billederne!!)
    Meget fik de at se på Bryggeriet her - og retfærdigvis skal sige at det er en rigtig god Øl - (men hvilken af de Tjekkiske Øl er ikke det..?!)
 
  Denne varme Sommeraften blev der dog ikke nydt Øl - men en Kaffetår - i de "Levende Lys" Skær (Tak for dem - til Lis og Anders)
         En meget varm dag - men gråvejr "heldigvis" - tog vi en tur ind til Prag - som man jo også gerne skal når man er på disse kanter - !!
 Her - på dette Torv - ar man indtryk af at "hele Verden mødes" - her med den imponerende TÝN - kirke som vi Danskere jo har relation til..
                                men først gik vi hen til godt 500 år gamle Astronomiske ur som er en af Prags mange attraktioner
                    
Den midterste del af Uret viser tiden - men også Solens - Månens og Planeternes gang - mens den nederste viser dag - og måned...
Hver timer åbner de 2 små døre sig øverst oppe - og de 12 Apostle komme fren frem - en efter en - til stor glæde for den forsamling der altid ser på
           Inde i Rådhusets Tårn er det muligt at komme op i toppen - enten med Elevator - eller ad trappen (hvor man selv bestemmer farten)
JA - der ER højt op (og ned) så det er godt at holde sig inde langs væggen - med skælvende Knæ - men flot når man - endelig - er oppe...
           Helt oppe er det muligt at komme udenfor - og komme hele vejen rundt via en Balkon - eller en slags Svalegang (har jeg hørt.....!!!!)
     For mig, var det mere end rigeligt bare at komme op INDVENDIG - så jeg havde ingen ønsker om at komme udenfor - kunne se FINT indefra
                
         Nød herfra udsigten til T`YN-kirkens Tvillingetårne - og senere nød jeg "nedsigten" på Pladsen - (via de billeder Bent tog udenfor)
                                                     Men den bedste fornemmelse er nu alligevel at være "helt nede på jorden"..
 På den 9000 kv.m. store Plads er der et livlig Folkeliv - her er Boder - Fine Restauranter - Fortovscafeer - Staromèstskè nàmèsti hedder pladsen
                         mange smukke - og særprægede Huse og andre bygninger - samt "listige" og hyggelige smøger præger også Byen
                          
Inde i Kirken hvor Thyco Brahe ligger begravet under under den røde Marmorsten til højre for Alteret, må man ikke fotografere - så vi går ud igen
                                         Vi forlod Torvet - "Staromésteké námésti" - og begav os ned mod Josefov - som er den Jødiske Bydel...
                           
 Vi ville besøge den gamle Jødiske Kirkegård - som - set med Protestantiske øjne - (i hvert fald mine) er meget "anderledes" end dem vi kender..
           Ifgl. Jødisk Tro, må grave aldrig sløjfes - og derfor er her mere end 12.000 Gravsten på Kirkegården her - og de døde ligger i 12 lag
Mange Gravsten er sunket i Jorden - og andre er fjernet - og Jøder bruger ikke at lægge Blomster som vi andre - men de lægger små sten i stedet
.                                                                                                                                           .
Den korte tur tilbage føltes lang - min Sko gik i stykker - så jeg tog dem af - fortsatte på bare fødder - men jeg var på udkig efter nye Sko..??
                          
 Faldt bare for disse to tænksomme Herrer
 
 Tilbage på Pladsen fik vi et ret bebrejdende blik af "Buffer" - han plejede at komme over og få en "Godbid" - men vi havde ikke været hjemme
 
Vi blev lagt lidt på Is - men da han på afstand - havde besluttet sig for at tilgive vores fravær - kom han med "fremstrakt Pote" - og vi var tilgivet
                                  og - hans størrelse taget i betragtning - blev jeg noget lettet - og glemte ikke siden at fortælle ham når vi kørte... !!!
                                                                           (Nå - Buffer var "god nok"... en SKØN Hund..)
  Et par dage efter ville vi en tur sydpå - og gense Ceské Budéjovice - hvor vi også er kommet en del gennem årene - der er så skønt sydpå.(også !)
Det er en flot By - hvor vi har fulgt udviklingen - dejligt at se så nænsomt alt er - og bliver - restaureret.. det er her Bryggeriet BUDVAR ligger - og det er dem der brygger den ÆGTE "Budweiser" (kan besøges efter aftale) også Blyantfabrikken Koh-i-nor holder til her.. men det enorme Torv - som omtales "Markedspladsen" - er nok det der besøges mest - jeg vil dog fraråde folk med en Fobi vedr. store åbne Pladser at komme her - for pladsen måler 100 x 100 m. - det er virkelig meget stort - men også flot - og med mange spændende forretninger i Arkaderne - et besøg værd ellers.
                       Om Sommeren er det også muligt at hyre en Hestevogn her på Pladsen og blive transporteret rundt i Byen i..
                                                                            Midt på pladsen står Samson-springvandet fra år 1720
 
  Et Kig ned mod Kirken - og herefter Byens Vartegn - det 72 m. høje Tårn som man kan komme op i (vi havde "ikke lige tid til højden" i dag - men er man til det - så er det turen værd (siger de seje) en super udsigt (siges der..!!) Vejrhanen på Tårnet er SELVFØLGELIG en Øltønde - i denne By
                     
        Gennem en lille smøge - over den store plads - går vi tilbage til bilen - får et sidste kig på de restaurerede bygninger - og kører "hjem"
         Har det interesse - findes flere Fotos fra dette område - samt den Camp.plads vi bor på når vi er her - under anden side om Tjekkiet..
                 Tilbage på "nutidens plads" efter et dejlig gensyn med det sydøstlige Bøhmen gik vi en lille kort aftentur uden for pladsen ..
                    Pladsen ligger i et roligt område lidt uden for byen - og lidt oppe - så her er fin udsigt over Byen og de åbne vidder
Her slutter vi så billederne fra denne tur - vi var også en tur i "det tjekkiske Paradis" - denne gang - samt besøgte vi "Jomfruen og Kællingen" - men da vi en måned senere vendte tilbage til en længere rundtur i Tjekkiet med et hold gode Venner finder der masser af billeder derfra som kan ses på anden side om Tjekkiet - både rejsebeskrivelsen - og rigtig mange fotos under "Billedalbum" ........
-    God Fornøjelse   -