~ 2016 ~
Juli/August

~ De Baltiske Lande  ~

 

Side 29:

* Guidet tur til/i Vilnius med/udenGuide*
(lidt af en fuser)
Glemte jeg at fortælle i går, at Vilnius Citycamping har egen Sø . . ??
Hvis man er lidt "rap" på fødderne, kan man nå at få en morgendukkert :-)
Vi har bestilt en guidet rundtur i dag - rundt i Vilnius - Bussen starter fra Pladsen - vi havde ikke kontanter - og spurgte derfor Lejrchefen om hvor og hvordan vi skulle betale..?
Vi skulle betale i Bussen - kontant - men det var ikke noget problem for Bussen stopper et sted og vi får vist et sted vi kan hæve kontanter .. !!
Jamen - det var jo nemt . . så vi hoppede ombord - og glædede os til at få en god oplevelse - forklaring på hvad vi ser - og hvor vi er..?!
Vi startede ud med kun chaufføren - og fint nok . . herefter gik "den vilde jagt" (ja - JEG synes det gik stærkt - og ikke behageligt ved sving eller når han bremsede - men OK - vi kom da godt ud - og hjem . .
vi kørte et pænt stykke ind. før vi stoppede og fik "Guiden" ombord.  .
Bussen har hørertelefoner ved hver plads i Bussen - hvor der så er indtalt de oplysninger vi skal ha´ efter som vi kommer frem til div. seværdigheder (og dem er der bestemt ikke mangel på) - indtalt på forskellige sprog.  .!
Hun (Guiden) startede med at gå rundt og spørge hvilke  sprog vi her især foretrak - og så sikrede hun sig vi  "alle" var på den ønskede kanal.
(Vi var kun os fra Pladsen (hvis jeg husker rigtig . .?) men der blev samlet nogle op ved forskellige Stoppesteder . .  men vi var ikke mange . . var til at overse - og fint nok.
Samtidig ville damen også ha´ betaling nu (men vi havde jo ikke fået mulighed for at veksle endnu - så Ole betalte for os . .  og så kunne vi køre .. !!
Herefter ophørte al "service" - eneste var at HUN  fandt div. kanaler - og selv samlede penge ind. . (hvis man kan kalde det service..?!)
Vi startede . .  og det første var, at det der kom ud af høretelefonerne ikke passede med de steder vi passerede - vi gjorde damen opmærksom på det - men det skete der ikke alverden ved .. .  ind i mellem virkede det - og ind i mellem, ikke. . !
Hendes tid gik med med at tale i mobil - samt at bede chaufføren stoppe ved div. stoppesteder hvor så der blev taget nye passagerer med . . .
Vi stoppede her - første gang - ja - d.v.s. faktisk startede turen her for alvor - Damen var kommet "ombord" kort for inden vi kørte så hertil - fik 10 min. til at gå ud at se Kirken .
Klokketårnet kan man komme op i - men altså - man kan ikke nå at se Kirken - ude og inde - samt også Klokketårnet, som har 133 trin, før man er nået op.
Det siges at der - naturligvis - er en fantastisk udsigt ned over Vilnius og landskabet.
Klokketårnet er fra 1200-tallet - og bygget som et Tårn i en forsvarsmur omkring det Slot som der lå her på daværende tidspunkt.
Tårnet - blev første gang brugt som klokketårn i starten af 1500-tallet - og som det ser ud nu - har det gjort siden starten af 1800-tallet.
Tårnet måler 57 m.
Det er så den berømte Domkirke i Vilnius - og er den vigtigste Romerskkatolske Domkirke i Litauen.
MEGET smuk er den - ligger i Vilnius gamle bydel - og er den vigtigste i det katolske åndelige liv i Litauen..
der er så meget at se - så mange smukke enkeltheder - både ude og inde at det er umuligt at nå at se - eller fordybe sig i - på bare 10 min.!
vi kom ind netop som en Messe var i gang - og ser at Kirken er godt besøgt (og det er ikke af Turister) :-)
    et ekstra lille Alter er i en niche
 
vi skulle jo skynde os ud igen - så vi ikke blev "sejlet agter ud" (faktisk havde det ikke gjort den store forskel hvis vi var, synes jeg . . !!)
ovenstående billeder var hvad jeg/vi nåede at se - det skulle gå stærkt - så faktisk så jeg ikke Katedralen "in natura" denne gang - men gennem kameraet. . .
flot dør hvor det ses at de ikke er så høje endda - altså det af dem der bruges :-)) Kirkens Klokketårn står på pladsen som en selvstændig bygning
I perioden fra 1956 - 1988 blev Kirken brugt som Kunstmuseum - hvor den altså så mistede sin menighed - lige som så mange andre Kirker i Sovjettiden ikke blev benyttet som Kirker - men til Museer  - værksteder - reservedelslagre - eller andet som absolut IKKE havde noget med Kirker at gøre . .!!
Mange Biskopper - og Præster  blev herefter sendt til Sibirien - hvor så også samtidig skolernes Religionsundervisning blev sløjfet - samt blev alle bøger der omhandlede Religion, fjerte fra alle biblioteker og Boghandlere.
På Stalins tid, blev for alvor degraderet til "intet" - og at protestere over det, var vist den visse død - men op gennem 80´erne blev der demonstreret mere og mere for Religionsfrihed - hvorefter de Sovjetiske myndigheder - i 1988 begyndte at vakle - hvorefter Kirkerne igen langsomt blev tilbageleveret til det Litauiske folk hvor efter menighederne vendte tilbage til deres Kirker . .
I efteråret 1988 afholdt Biskop Sladkevicius messe foran Katedralen her - hvor der var samlet mere end 20.000 mennesker , som bevis på det endelig var lykkedes den Katolske Kirkes kamp for Religionsfrihed endelig var lykkedes - og for første gang siden 2. verdenskrigkunne man fejren en Kristen Jul i åbenhed.
Tekst : "STEBUKLAS" - Oversat : "Mirakel" - ( her skal/kan man stille sig på den - dreje rundt med uret - og ønske sig noget som helt sikkert så vil gå i opfyldelse.. :-)
Det gjorde både Mona og jeg - og tænk : mit ønske ER gået i opfyldelse - jamen - det er det bare.. :-)
Om Monas også er, ved jeg ikke - har glemt at spørge hende .  .?? ;-))
"Mirakel-Flisen" - som også benævnes "den magiske sten" - på pladsen foran Kirken, markerer stedet hvor den verdensberømte menneskekæde -"den Baltiske kæde" -- med omkring 2 millioner Ester, Letter og Litauere - der i august måned - 1989 stod side om side  - hånd i hånd - og dannede kæde hele vejen  fra Tallinn - via Riga - til Vilnius - en 600 km lang menneskekæde, som en demonstration mod den Sovjetiske besættelse af de de 3 Baltiske lande, for at understrege deres ønske om de baltiske landes uafhængighed.
(2 år senere fik de deres frihed igen)
Så - ja - det er i sandhed et mirakel for disse 3 herlige Lande - og altså Miraklet Begyndte/sluttede her.  .!!
Ja - vi nåede da en del på de 10 min. - nu er vi tilbage i Bussen igen  turen kan fortsættes - men stadig uden høretelefonernes oplysninger ikke passer sammen med det vi ser - så altså - jeg tog jo som sædvanlig en del billeder - og herefter håber jeg at det jeg fortælle er rigtigt - for det er IKKE fra "damen" - men fra Google jeg har mind "viden" om det vi ser - og noget kan jeg ikke finde/berette om - håber jeg er lidt tilgivet - vil gøre det så godt og sandfærdigt jeg kan - og Google vil - :-))
Dette er i hvert fald Præsidentpaladset (ifgl google)
Det er muligt at få en rundvisning i Paladset som er et flot - nyklassicistisk -  Gods, som ligger hvor Biskopper, Præsidenter, og Adelsmænd har resideret siden det 14. århundrede.
Bygningen er bevaringsværdig p.g.a. en helt fantastisk arkitektur.
Ved rundvisningen kan man nyde Paladsets luksuriøse indretning - og velpassede Haver - samt kan man lære lidt om de Ledere og andre Personer der har boet - og arbejdet - i dette prægtige Palads - samt også opleve Vagtskiftet med dens ceremonier  ..
ja - det kunne vi så ikke - vi skal jo "Guides" videre .  .!!
   
"lidt" øv at hun ikke fik styr på "oplysningerne" - vi har dog betalt "pænt" for en køretur - men selvfølgelig : telefon skal jo også passes - så må vi andre vente - det er da klart!!
(om jeg er "lidt" negativ i mine tanker??  hmmm. . ?!!)
Ærlig talt - så er det INTET mod hvad jeg blev .. senere . .!!!
Kirken her var jeg ikke straks klar over hvad det var for en - men det ville jeg finde ud af - og det lykkedes :
Det er Sct. Kasimir Kirke - som så meget andet i denne del af Europa - også har gennemgået en del hårde perioder.
Den blev bygget de første år af 1600-tallet - og den første katastrofe ramte i starten af 1700-tallet hvor den blev svært skadet efter en voldsom brand.
i begyndelsen af 1800-tallet benyttede Napoleons Hær Kirken til Kornlager (de gjorde de i øvrigt også i andre landes Kirke under de såkaldte "Napoleonskrige".
Under den Sovjetiske besættelse okkuperede de også denne Kirke - rev inventaret ud - og omdannede den til museum . .! for - som tidligere nævn - så var Religion jo bandlyst her af under det Sovjetiske styre.  .!!
vi  fortsætter . .
Vi passerer "Halés Turgus" - som jeg senere - via Google - finder ud af er byens Markedshal - lig dem der f.eks også er i Spanien og Portugal - og som sælge masser af gode friske varer - vel lidt som vores "Kødbyen" - og "Grønttorvet" ??! - ¨
Stoppede ikke - var ikke inde at hverken se, eller handle . .?!!
Her kører vi forbi "Daggryets Port" - eller "Morgengryets Port" som den også kaldes (det er vel i bund og grund det samme :-)) ?!)
"Morgengryets Port" er en tussegammel byport hvor der er et storslået - med en meget betydningsfuld religiøs Helligdom til Jomfru Marias ære - samt et Kapel.
Det ligger i den gamle bydel - og er bygget mellem årene 1503 - 1522 - dengang var Litauen et storhertugdømme - og det blev bygget til forsvar for byen som også dengang var hovedstad.
Har man mulighed for det bør man gå gennem Porten hvor man kan føle at man træder ind i middelalderen - og forestille sig hvordan byen blev forsvaret på den tid.
Inden for Porten er der nogle trapper der fører op til Kapellet hvor der midt i det smukt udsmykkede rum står den forgyldte helligdom, hvor man nemt kan få et par minutter til at gå med at studere/beundre det hellige maleri hvor Jomfru bærer en en forgyldt Krone med udsmykninger af sølv og små farvede sten.
Ikonen af den velsignede Jomfru Maria (barmhjertighedens moder) kan dateres tilbage til begyndelsen af 1600-tallet - og er berømt for at skulle ha´ mirakuløse kræfter.
Under den store Nordiske Krig - da den Svenske Hær i 1702 invaderede Vilnius hævdes det at da nogle Svenske soldater holdt hvil i Porten, styrtede en del af den ned over dem - og slog dem ihjel - hvorfor det gav den Litauiske Hær mulighed for at lave et modangreb..
Vilnius gamle historiske bykerne fra Middelalderen - med de flotte pastelfarvede barokke bygninger, er på UNESCO´s Verdensarvliste -  og byen er i øvrigt også kåret - flere år i træk - til at være Europas billigste hovedstad hvad shopping angår -
Her er en blanding af en Amerikansk by med Skyskrabere (lige frem)  - og den kinesiske mur (til højre) . .  ja ja . . altså med lidt god vilje kan det da godt lede tankerne i den retning :-))
Tårnet er Gediminas-tårnet som er fundament fra middelalderen hvor Vilnius blev grundlagt.
Tårnet er en rest tilbage fra oldtidens gamle befæstninger på Vilnius´s øvre slot - står øverst på Slotsbakken - og navnet "Gedimina" var storhertug af Litauen - og var ham der grundlagde Vilnius - og gjorde den til Hovedstad i sin regeringstid - i begyndelsen af 1300-tallet:
Nu er Tårnet en afdeling af Nationalmuseet - med udstilling - fortælling - og en masse historie.
Har det ingen interesse - så skulle  bare en tur op på bakken - på området - være en oplevelse i sig selv - p.g.a. beliggenheden - således der er udsigt over Vilnius og omegn - hele vejen rundt . . !
Vilnius er omgivet af 7 bakketoppe - denne er den ene - en anden er hvor de 3 hvide Kors stor (mere derom senere)
Man kan komme ind i tårnet - og især op i det - hvorfra man på en platform øverst oppe - kan se endnu længere omkring.

Vilnius - denne dejlige "lille" By - kan prale af 65 kirker :-)) - her et lille udpluk hvor jeg nemt ser 5 (måske 7 - hvis de 2 ekstra  jeg også kan se, ikke hænger sammen med 2 andre?!:-)

ja - så er der også denne - og oppe på højen ses de 3 hvide kors .. hvortil der knytter sig en barsk historie (myte??) om 7 Munke der blev halshugget her..
(jeg fortæller mere om det senere)
 
UZUPIS - en bydel/område - en fristad i Vilnius - som er beboet af Kunstnere og Bohemer..
 Navnet betyder "på den anden side af Floden"   stavelserne : UZ = bag - og UPIS = Flod...  og dækker ca. 0,6 kv.km. af den gamle bydel ..
Hængelås-broen i Vilnius - det er vist mere en almindelighed, end en Sjældenhed, med de hængelåse i de Baltiske lande - for vi har set dem i flere byer nu - i alle 3 Lande. .
Sct. Anne´s Kirke - kan ikke beskrives med få ord - den er - udefra - meget smuk og er - naturligvis - også på UNESCOs verdensarvsliste.
det er muligt at komme ind og se Kirken hver dag - samt er der også Messe 2 gange hver Søndag.
Napoleon besøgte Kirken i starten 1800-tallet - og efter sigende skulle han ha´ sagt han gerne ville ha´ den med hjem (forståeligt - for jeg vil også gerne ha´ den - den kunne stå i vores baghave :-)
Napoleon ville bygge den ved siden af Notre Dame.

Kirken blev først bygge i træ - men nedbrændte - hvorefter den senere blev genopbygge - i 1495 - 1500.
I dag er Kirken en af de smukkeste og mest berømte bygninger i Vilnius - det er en sjælden smuk bygning - smuk både ud- og indvendig.
(Søg efter billeder - fra det indvendige - på nettet - eller vent til vi har været i Litauen igen - for det står på ønskelisten over det vi gerne genser - og ser mere af . .!! :-)

 skt. annes kirke
Dette foto er fra nettet, da det var svært for mig selv at nå at fotografere fra den rigtige vinkel i forbifarten ..
Kirken gav mig minder om Gaudís la Sagrada Familia i Barcelona.
 
 
Her er de 3 hvide Kors igen - på en anden af de 7 høje der omkranser Vilnius - og historien om dem er i fgl. legenden :
Det var her hvor nogle Franciskanske Munke blev gjort til martyrer.
På toppen af af bakken er markeret stedet som er blevet æret siden starten af det 17. århundrede
det siges at 14 Franciskaner Munke kom til Vilnius for at forkynde Evangeliet.
Lokale Borgere blev vrede og nedbrændte Klosteret - og 7 Munke blev halshugget på bakketoppen, som tidligere var kendt som (frit oversat) "den trøstesløse bakke" og de 7 andre blev korsfæstet - hvorefter de blev smidt i Neris-floden.
Om historien er rigtig eller ikke - så har historien om de 14 Munkes skæbne spredt sig siden det 16. århundrede:
De 3 hvide Kors er støbt i beton - og står altså på toppen - til ære for Munkene
men først og sidst :
igen er her mulighed for en formidabel udsigt . . :-)
vi passerer igen Katedralen - hvor vi tidligere fik 10 min. pause - i starten af turen
dette Bronzemonument er til ære for føromtalte Gediminas - storhertugen af Litauen -  som - i det 14. årh. - grundlagde Vilnius
 
Jamen - jeg kunne bare ikke stå for denne lille mand  med "snublekyse" :-)
vi fortsætter forbi Litauens Nationalmuseum
ikke fordi her er meget at se - på denne del af turen som nu har varet men lige om lidt bliver jeg ret "knotten" (oprigtig knotten)
gennem Rundkørslen - mod højre ses den nok så berømte Skt. Peter & Paul kirken
Her stopper vi igen - og det er fint nok - for den vil de fleste vel se.  .?!
Nu holder vi så her - ved Skt. Peter & Paul - og den skal vi så ud (ind) at se - og dét er jo glædeligt - det er bare for kort Pause hvis man skal nå at "suge til sig" - i stedet for at piske gennem det hele med en lille "angst" for at komme for sent tilbage - og opdage at Bussen er kørt ..
da vi ankommer, er der en slags optog ude foran Kirken - de kommer fra den modsatte side - og går hele vejen rundt . . bærende på disse ikoner ..
vi går indenfor . . .!!  indrømmet - jeg er ved at blive "blæst bagover" af denne Kirkes fantastiske udsmykning - skønhed - som vi fuldstændig uforberedt, træder ind i.  .!!
Kirkerummet er fyldt med mytologiske væsener og et fantastisk sceneri af religiøse væsener.
Denne Romersk Katolske Kirke er fra det 17. århundrede - og fyldt med omkring 2000 stuk-stauetter .. ganske enkelt fantastisk, er den.
den er ganske enkelt ikke til at forklare -  kan ikke beskrive den - så det lader jeg være med . .
lader jer selv, om at tage indtrykkene til jer - fortolke det - hvis I vil (kan..?!)
 
 
loftet er lige så fantastisk som resten af Kirkerummet  
 
 
svært at løsrive sig - men vi skal jo tilbage til Bussen. . ville rigtig gerne ha´ haft tid til fordybelse, her..
Da vi kom ud derfra var der flere der havde sluttet sig til gruppen som endte med at gå ind i Kirken ..
vi fortsætter videre - og liiige om lidt bliver jeg ret knotten  ..  (men det ved jeg ikke endnu) :-))
 
igen passerer vi Borgen (som grundlagde Vilnius)
her, må vi op næste gang vi kommer til Vilnius.. og se den udsigt  der beskrives som fantastisk
vi genser fortsat steder vi netop har kørt..?
 
her drejer vi th - igen er vi på Gedimina gaden - ?!(ikke første gang vi er her i dag .?!) jo ..  synes jo nok jeg kendte det .  .!! her har vi jo Katedralen/Domkirken igen .. !?
Her stopper vi igen/igen. . ????
MEN :
Om så ikke "Konen" siger : "Her kan I stå af - og hvis I vil med hjem samler vi jer op her om 4 timer - og det koster 2 euro pr. pers. at blive kørt tilbage til campingpladsen. . !!

WHAT. . !????!!!

Dét mener hun ikke. . ?? 4 TIMER. . ??  uforberedt - på egen hånd - ??? og betale igen for at blive "sat på plads hvor de havde taget os" . .?!!
NEJJJ - dét KAN man da ikke. . ?!
Hvad hvis man var dårlig gående - ?? Eller andre skavanker . .?!!
det kan da ikke passe.  .??
Ork jo . . dét kunne godt passe - og det PASSEDE . .!!!!
Kort og godt : en sådan tur kan vi bestemt ikke anbefale - så hellere investere i de såkaldte City-kort hvor man kan stå på og af lige så ofte - og hvor - man vil - hele dagen.  .!!
Jeg var så rasende/frustreret (inden i) men da vi stod af sagde jeg til hende :"det er bare for dårligt dette her". . !
Ha !!  - tror I hun hørte efter hvad jeg sagde..?
Hendes svar/kommentar lød :" ohh - mange tak". .  ! 
Ja - hun troede nok jeg takkede og roste for turen . . men dét gjorde jeg ikke. . !!!


MEN: NU bliver jeg ret knotten - føler mig lidt "Bondefanget" - også igen nu når jeg laver denne side . . FORDI:
Ja - det er jo ingen hemmelighed jeg tager billeder :-))
Ofte har det vist sig at være en super dokumentation for en hel del gennem årene . .
Her er så årsagen :
Vi er som de eneste fra pladsen (så vidt jeg husker?) der starte ud - kun "iført" Bussen - og Chaufførern . .  fint nok .. !!
Vi kører ca. 10 min. mod Byen - hvor vi så samler "Damen op" - og efter igen en tur på 5 min. stopper bussen ved Katedralen - og vi sættes af - (også fint nok) men knap så fint vi skal nå en masse på kun 10 min. - men ok - så fik vi snuset lidt til det.
(her vidste vi jo ikke hvad vi ved senere på turen)
vi fortsætter - men stoppe flere gange for at tage folk op som står ved div. stoppesteder - og der spørges om de vil med - nogle vil - andre vil ikke . . !
Stadig er vi ikke ret mange med bussen - men det er for os jo ligegyldigt . . !
Billederne der vises her - til . . og efter Katedralen - til dette billede af Sct. Peter & Paul kirken er hvad vi har set - hvor vi har kørt - (som også viser vi har kørt LIDT i ring da vi et par gange passerer Katedralen - og det vi ser passer jo altså ikke sammen med det vi hører genne høretelefonerne ..  men altså - alt i alt har vi været på tur i 1. time 25 min. hvor vi havde 10 min pause (ialt 15 min. fra vi stoppede til hun fortalte vi kunne få pause (vi var jo lige startet?!) så det blev til en time & 10 min. rundtur - fratrukket de mange stop ved div. stoppesteder for at få folk med (som alligevel ikke ville) så 1 time - uden stort set at ane hvad vi har set - og det gav vi 20 euro for (for 2 pers.) i brochuren stod der 9 euro - men ok . .!!
 
Denne tur slutter så her - vi må selv finde ud af at "digte videre" på resten af dagens oplevelser . .  finde ud af hvordan vi kommer hjem herfra ?!
Jeg er ret "forarget" over den behandling - eller rettere : mangel på samme - for jeg kan ikke lade være at tænke på der meget nemt kan være nogle der kan gå lidt i "panik" ved at blive sat af - ganske uforberedt - på åben gade i en fremmed by - uden at vide om man skal gå til højre eller venstre - ?? ikke kan sprog (i hvert fald ikke Litauisk) . .
Dét KAN man bare ikke. . !!
Nu er vi selv jo ikke sådan lige at slå ud - går ikke i panik - jeg bliver bare noget "forarget" på de næste Turisters vegne ,,
 
 Ja - altså vores "Guidede" tur slutter her ,, ,  men vores egen "hjemtur" herfra forsættes i morgen ,,!
(ja - altså det tog jo ikke et døgn for at komme tilbage til Pladsen - men fortsættelsen herfra - kommer i morgen..  :-))
 
retur til side 28 fra Zarasai til Vilnius denne dag forts. side 30 " Byvandring på egen hånd"
retur til Baltikum index  
retur til skyttens-camping.dk index