2018 - August/September
 
~ *  ~
"Tjekkiet
"

side 3
* ~Theresienstadt ~ *
*
 
Ja - !! Theresienstadt !!!
HVER gang vi har været her - (og andre af disse grufulde steder - sige jeg : "Dét var SIDSTE gang jeg kommer disse steder" - men : HVER gang vi har været her med nogle - så - ja - så har jeg IGEN været der .. !!
Faktisk bliver jeg lidt "flov" over mig selv - for "alle disse ulykkelige skæbner der har været TVUNGET gennem stederne" - de FORTJENER at vi - vi alle - generationerne efter dem - KENDER til den rædsel de har gennemgået - KENDER til den grufulde periode i Verdenshistorien - den må ALDRIG glemmes - DE må aldrig glemmes - ej heller ties ihjel - så lige så ofte vi er nær sådan steder med vore Rejsefæller - lige så længe kommer jeg der - men ALDRIG når vi er alene - (det behøver vi ikke) men de - og det - må ALDRIG glemmes - disse - uhyggelig mange - skæbner fra alle folkeslag - i alle aldre - og UANSET Nationalitet - så har ALLE været "gidsler" i historien. . !!
Så, ja, - I dag går turen (igen-igen) til Theresienstadt - klart man SKAL !!
 
Vidste man ikke bedre kunne dette godt være et dk landskab
vejene er gode - rent over alt - små hyggelige byer kører vi gennem
 
 
bygningerne repræsenterer ALT - fra gammelt til nyt - fra historisk til nutidigt -
Vi er kommet jævnligt i Tjekkiet gennem de sidste "100 år" - og oplevet den store forandring her er sket - i landet - og så dejligt at følge - ja - i alle de "østlige lande" - de har fået en masse (tiltrængt) goder . .! :-) herligt. . !
især er hele den østlige del af Europa SÅ ren - SÅ "ordentlig" på gader - stræder - i Haver og Parker - uha- hvor kunne vi dog lære meget i vores vestlige del!!!
INTET ligger der og flyder her - ikke som - (ISÆR) i Danmark !! Vi smider alt fra os - fra Bilerne -  fra strand- og skovture - ja - alt smider vi fra os hvor vi nu færdes . . !!
("Nå - PYT - der kommer jo nok nogen og samler det op efter os?? eller også er det lige meget - for jeg bor jo ikke lige her. . !!")
Om jeg er ironisk ???  gæt selv.  .!!  :-(
 
CZ er et mildt og blødt Landskab - forude ses RIP bjerget - som kaldes "det runde Bjerg" - hvortil en lang række sagn tilbage fra Tjekkiets ældste historie, knytter sig.
"Det runde bjerg" er er et populært udflugtsmål - og har en af Tjekkiets ældste "Rotunder" - bjerget er 456 m - og NEJ - jeg har IKKE været deroppe !!! :-)
men jeg er da ret sikker på der er en fin udsigt oppe fra Restauranten - (jeg har bare aldrig været SÅ sulten når jeg har været her i nærheden) :-))
mindre forstæder skyder op (i bogstaveligste forstand) rundt omkring i landet. .  og som sagt : vi har fulgt landets udvikling gennem MANGE år -  og det er dejligt at følge - og at glædes over.
Så er vi på vej gennem Doksany - hvor vi også her nær ved - har boet en del gange - også et godt udgangspunkt for bl.a besøg i Theresienstadt
Doksany har en masse synlige minder tilbage fra 1200-tallet -  - bl.a. blev klosteret grundlagt i 12.-årh. hvor Kirkens oprindelige Romanske krypt er velbevaret - i det 17. og 18. århundrede blev Klosteret ombygget og udvidet i barok.
Er man interesseret, så er der - 2 - 3 km herfra - i byen Brozany - et Renæssanceslot - og en Renæssancemølle fra 16. årh. - og på landsbyens Kirke er det oprindelige Romanske tårn bevaret..
 
Snart efter er vi nået til dagens mål - som er : "THERESIENSTADT"
Der er vist ikke mange der i nutiden ikke kender navnet - og den ækle del af verdenshistorien der knytter sig til Navnet..!
Hvad flere måske ikke ved er at historien går helt tilbage til det Østrigske Kejserrige som i 1780 byggede dette - som et Fort - som garnisonsby på hver side af p floden (Eger) og det blev opkaldt - som en gestus - til den Østrigske Kejserinde : "Maria Theresia"
Fortet kom dog aldrig i brug ved krig - men blev fra start brugt som fængsel - hvor mange af fangerne - samt soldater fra fortet - kæmpede side om side i de befrielseskampe som dengang foregik i Central- og Sydøsteuropa i datiden.
Senere - under 1. verdenskrig - fungerede det som krigsfangelejr - hvor bl.a. Gavrilo Princip (ham der var indirekte skyld i starten på 1.verdenskrig - ham - der myrdede den Østrig-Ungarnske Tronfølger (Franz Ferdinand og hans hustru)
Gavrilo Princip selv fik Tuberkulose - og døde i sin celle nr. 1 - 28. april 1918 . . lidt symbolsk - 1. Verdenskrig ophørte i 1918 - ligeså gjorde Gavrilo dog også - med at eksistere.!
Så LIDT retfærdighed findes der dog (ind i mellem).  .
(Resten af Theresienstadts VIRKELIG stygge historie - som 2. verdenskrig var - ikke bare her - men total generelt - vil jeg ikke berøre her)
Det første vi møder er nogle af de uhyggelig mange grave - som trods alt - "kun" er et minimum af dem der i virkeligheden er - og var - ikke bare her - men...!
Bemærk al det "liv" der er i træets "furer" :-)
I september 1945,  blev den nationale Kirkegård grundlagt her - og frem til 1958 blev den udvidet .
På dette sted ligger ca. 10.000 personer begravet - hvoraf de 2.386 - som det ses - er gravlagt. .
I april 2008 blev der herfra stjålet 327 bronzeplader (som markerede gravene) og ugen efter blev yderligere 700 stjålet . . Efterfølgende er kun få af dem fundet.)
Ja - HVOR dybt kan man da synke ??!!!
det er naturligvis ret sørgeligt - og beskæmmende - at se de mange grave her - og endnu mere at se de mange gravsten der nu henligger tomme for navnepladerne - der nu er stjålet .
herfra, lader jeg billederne tale for sig selv (da Theresienstadt jo er den ret så kendte)  p.g.a. Røde Kors der kom for - ved selvsyn - at kunne konstatere HVOR gode forhold fangerne jo levede under - med - bl.a Toiletter  og Vaskekummer som fangerne havde (bortset fra at INTET virkede - ikke var tilsluttet - men var installeret  KUN til "ære" for de besøgende - som også blev mødt af musik der rungede ud gennem højtalere .  . ren idyl blev fremvist - (de timer de besøgende var der)
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tørlagt "Swimmingpool"
 
 
 
 
 
 
 
Så kan vi "trække vejret frit igen" - tage en DYB indånding  - og nyde nutiden - det flotte landskab - og  med gode venner - !!
rart at få andre - og dejlige - indtryk på nethinden
 
et kig til "Jomfruen og Kællingen"
 
  retur til "sensommertur 2018" index forts. side 4"det Tjekkiske Paradis"
  retur til "skyttens-camping.dk" index retur til side 2 ank. Tjekkiet