2017

Juni nr.3 & 4
En "naturlig" tur
&
"en vandrehistorie"

 
At overskriften her på nr.3 kaldes :"en "naturlig" tur" er - som de fleste jo ved - fordi vi holder MEGET af natur - og denne "dags Bytur" kørte vi IKKE ad "den slagne/hurtige rute" - men den smukke tur - hvor der er mest natur på ruten. .
(nuvel - det er svært at undgå natur i vores område) :-)  men alligevel er der forskel på ruterne - og i dag blev det denne, vi benyttede . .
Starten nyder vi (også) altid - synes det er så dejligt at køre gennem denne "tunnel" - uanset årstid . .  lige smuk om alt er kridhvidt - af sne og frost - eller i efterårsfarver - det er aldrig ens - uanset vejr - eller tid på døgnet . .
det kræver vel ikke mange ord, for at "overbevise" andre om at køreture til/fra i disse omgivelser er "en lise for sjælen" ?!
 
Det er IKKE for "sjov" der er opsat spejl her - og på Bygningen hænger endda et gammelt skilt hvorpå der står : "skridtgang" fra tiden hvor man ingen biler havde - alt foregik med Hestevogne :-)
At køre denne tur - ja - det kræver "skridtgang" lige her - og det er super - så har man ekstra tid at nyde omgivelserne i ..  :-)
Så nåede vi indkørslen til Byen - og at se disse bygningsværker - hvor man bevarer de RIGTIG gamle bygninger - hvor man blander fortid og nutid - jamen dét er en fornøjelse at opleve (og ønsker virkelig man ville tænker mere over det i hele landet - og ikke bare "rive fortiden ned" fortiden med dens mange historier - mange minder om et levet liv - vores alles fortid på den ene eller anden måde.  . .!!
Personlig synes jeg det er en stor fornøjelse at SE disse bygninger i forbifarten - kontra alle de nutidige "livløse" "kønsløse" der bygges i dag - dem "ser man ikke engang" - kører blot ligeglad forbi - der er ingen unik historie i dem.  .!!
En af de mange fornøjelser - for os - ved at "rejse ud", er, at opleve alle de gamle velbevarede bygninger - hvor hele Byer er bevaret (eller genopbygget i gammel stil, efter Krigen). .
Ja - dét nyder vi (også) :-)
Uha - en grum tanke hvis dette bygningsværk blev erstattet med kønsløs gråt betonbyggeri - og store Galspartier . . (ohh, rædsel!! ) :-))
vore ærinder er slut - så vi vender hjemad igen . . !
samme tur - set fra "den anden side" - så forskellig fra "udturen"
man ser ALTID "noget" i naturen - kontra Motor- og Landeveje
dette er taget i "flugten" (både i vores og Fuglens fart) :-)
vi gjorde lige et stop på turen - her ligger en Geocache - men men - den ligger under broen - (over "Floden" :-)  ) så Bent fik ikke "lov" alligevel  . .
Det må vente til vi har stang med Spejl - og en tang - med  :-))
lidt efter stoppede vi igen . . denne tomme ejendom - med en fantastisk beliggenhed - ville vi se nærmere på . .!! . .
(ikke første gang vi har købt - og renoveret til "ukendelighed" - så det trækker jo lidt at se noget "ligge hen"
Jamen - alene denne - er jo fantastisk ..  .!!
en anelse svært at se bygningen som jo nærmest er "begravet i natur" her ..  (dog er der da nyt Tag på. . ) :-)
Johh - en Buskrydder og en Le kunne gøre meget her :-)
En fantastisk beliggende - og stor - grund - så dejlig!!  - og indrømmet - mens vi beså stedet og omgivelserne - ja - da vældede ideerne frem i os -
 og havde vi været "100 år" yngre?! -
ja - så , , , , !!!!! :-) (Nøj, hvor er her dejligt.  .) - og sikke muligheder.  . .!!
 
Så nåede vi hjem - her er nu:  "heller ik´så ringe endda"
I hvert fald nyder vi hver dag - hver time, her :-)
 
 
Juni nr. 4  "Vandrehistorie"  - eller " på vandring i historien"):-)
senere tog vi med på en Historisk vandring - mødtes ved Kirken - fik en del spændende historie her (som vi IKKE vidste i forvejen) :-)
Kirke og Kirkegård ligge et lille stk. fra hinanden . . !
Spiret på Kirken anes i baggrunden - og her er vi netop nået ind på Kirkegården . .  hvorfra  vi også nyder den flotte udsigt
I denne imponerende gravhøj er Johan Christian Wibe Stockfleth stedt til hvile ,,
I denne Grav  hviler "Tosse-Christian" !!
"En vrangmaske i Vorherres store strikketøj"
(Korset over det hvide klæde) Kirsten Hjortvald  (kan findes på internettet)
Våbenbrødene rejste i 1875, denne gravsten over 5 Danske Soldater der døde på byens Lazaret i sommeren  1849 
De 5 Soldater var :

nr. 1.: Underjægermester ved. 1. Jægerkorps, 1. kompagni  nr. 61 : MIKKEL POULSEN - f. 14. Juni i Spentrup Sogn - død 10. juli 1849 på Lazarettet - af Tyfus.

nr. 2.: Trænkusk ved Artilleriet, 6. Batteri JENS CLAUSEN - f. 15. august 1824 i Lille Sædinge - Maribo amt - død 11. Juli 1849 på Lazarettet - af Brystbetændelse

nr. 3.:  Underjægermester ved. 1. Jægerkorps, 3. kompagni nr. 94 : Steffen Frandsen, f. 14. April 1824 i Hundkær - Rinkøbing amt - død 12. juli 1849 på Lazarettet af Tyfus

nr. 4.: Konstabel ved Artilleriet, 1. Espingolbatteri : PEDER OLESEN - f. 13 Nov. 1817 i Abildøre - Holbæk amt - død 26. juli 1849 på Lazarettet af Hjernebetændelse

nr. 5.: Trænkusk ved 12. Infanteribataljon, 1. kompagni : PEDER JENSEN f. 29. juli 1822 Store Grønhede, Hjørring amt - død 18. august 1849 på Lazarettet af Tyfus.

 
På alle Kirkegårde findes meget spændende og interessant historie om en bys fortid - og dens Borgere  . .
Dog er det jo ikke kun de "historisk kendte" - for hver eneste der ligger her har jo sin egen historie - det er blot ikke alle der er skrevet om - som det f.eks. er med  Stockfleth - "Tosse" Christian - eller Lundberg (fra Maltfabrikken) eller alle "de andre"
Også disse personers historier er at finde på nettet.  .!
 
Endnu en herlig dag er ved at være slut - sluttede med aftenkaffen oppe på terrassen som vi nyder hver dag - flere gange daglig - alle vore pauser foregår på den
 
retur til Juni nr.1 & 2 forts. Juni nr.5  "Juni slutter"
retur til "din lyse side Index"  
retur til "skyttens-camping.dk index"