~ / 2017 \ ~

* nr. 1 Marts *
~ Tiltrængt fridag ad Memory Lane  ~

 
Som det er mange bekendt, har vi været meget optaget af arbejde - renovering af Huset - men har heldigvis også haft tid til gæster - og selv været gæster - og det har været godt med lidt fridage og "forkælelse" :-)   (endnu engang TAK,  :-)  )
Vi fortsatte arbejdet - til vores Feriegæsts ankomst i februar - da holdt vi naturligvis HELT fri - og brugte tiden til REN nydelse :-)

Herefter genoptog vi arbejdet - "på fuld tid" - lige til jeg - "desperat" - efter endnu en måned - foreslog vi skulle tage en "fridag" og så komme ud i luften!
(som man dog kan længes efter at komme ud og "trække vejret" ) :-)

Som sagt så gjort ..  !
"Hvor vil du hen" ? - spørger min kære mand

"hmm..??  hvad med vi kører ud til vor "gamle sted" - til "Naturparken" ??!
Som altid, er Bent med på mine ønsker :-)

Det er jo ikke langt - vi plejer at cykle - men i dag er det Bilen der bruges (vi mangler bestemt ikke motion - har allerede  fået rigeligt for resten af året :-)
Stillede dog Bilen - og slentrede - som "i gamle dage". .
Tanken var at gå en tur ind i Naturparken - hvor vi - med vore 2 hunde - HVER dag - et par gange daglig - mange år - har nydt disse ture - denne dejlige natur - og dette herlige område. . . !!
Området er ret specielt - eller rettere , dets historie er lidt speciel - som fortjener opmærksomhed - et meget eftertragtet sted (mest benyttet af de lokale) da ikke mange er bekendt med det findes. . . 
Kommer du til området - så er det værd at besøge - og kommer man hertil - ja - så er man glad for natur - og den kan også nydes i "naturparken.
Læs om dens "opfinder" : Egil Fischer - via dette link :

http://www.borgerforeningen-mols.dk/files/Arkiv/Vilfred/Femmoeller%20Strand%20-%20Egil%20Fischers%20haveby.pdf
 

Hr. Egil Fischer døde i 1963 - her - på sin bopæl - den "Borglignende" Nørrehald .
Egil Fischer blev Æresborger i Byen - og efter sin død ansøgte hans hustru : Olga Fischer, Kirkeministeriet om tilladelse til at Egil Fischer blev begravet her i "Naturparken/Feriebyen". .

Som bekendt er det en langsommelig - (MEGET langsommelig) affære at ansøge - og især få svar fra offentlige myndigheder - så Egil Fischer blev kremeret - og hans urne stod på en hylde inde i Århus - i MEGET lang tid..! - og ventede på tilladelse til at blive nedsat i Naturparken (hvor der i øvrigt - i Egil Fischers byplan for området også skulle bygges en Kirke (som han dog ikke nåede)..

Fru  Olga blev kunde hos mig - og vi fik et fortroligt forhold - og derfor kender jeg til den kamp det var for hende at få tilladelse til få sin mand sat ned her.  .
det endte dog også med at jorden blev "indviet" - således gravstedet blev et "rigtig gravsted i indviet Jord" - mange år (godt 40 år) efter blev også Fru Olga Fischer bisat her ved siden af sin mand.!
Egil Fischer skænkede hele området til Ebeltoft kommune - med div. klausuler - bl.a. at hans Hustru - efter hans død - skulle kunne på "Borgen" "Nørrehald" - kvist og frit - fritaget for ejendomsskatter o.lign. . .!

da vi nåede hertil foreslog jeg at vi gik op (som vi ALTID har gjort - og fortsat gør) til Graven og sender en venlig tanke til dem begge ..
Det første vi bemærker der den flotte nye trappe op . .  her har i "100 år" bare været en "usikker - vakkelvorn - "stenanordning" som skulle fungere som trappe - så det er en glæde at se - og en nydelse at bruge. .  .
nedenfor trappen står nu (også som noget nyt) en info om stedet - gravstedet - Egil Fischer - o.a. (senere ser vi flere steder hvor disse infos er opsat - SUPER.  .!!)
Ikke et øjeblik for tidligt - men "bedre sent end aldrig"
Vi tog - som så mange - MANGE - gange før, - turen op - og som altid belønnes man med dejlig udsigt over vandet og området (skønt det er en diset dag - så ser vi vandet - billedet ikke gengiver i dag . . :-)
herfra ses også noget af den plan Egil Fischer havde - (for "Danmarks første Ferieby")
For enden af den lille Vej - nede på det store åbne stykke græs - var der tanke om en idrætsplads - som Egil Fischer ikke nåede at lave . .!
Da vores Søn var 12 år kom han en dag og sagde :"jeg vil spørge vores Borgmester om vi ikke må lave en fodboldplads - med Mål - for det mangler vi da"
Jo jo - vores Søn var ikke sådan at holde tilbage - så han skrev til den daværende (fantastiske Borgmester - Jens Aage Rasmussen) og spurgte om ikke "han og hans Far måtte lave Mål og sætte op som alle kunne bruge - både fastboende - sommerhusbeboere og Turister ?"
der gik ikke en uge - så havde den 12 årige fået svar fra Borgmesterne : "Jo - det er da en god idé - du og din Far kan købe hvad I skal bruge - så får I pengene fra Kommunen. :-)
Som sagt så gjort - et par dage efter havde Far og Søn købt stolper og net - savet ud - banket sammen - gravet huller til målene - monteret og stampet til igen - !!
Så gav sønnen Borgmesteren besked om at det nu stod færdigt - og næste eftermiddag kom vore skønne Borgmester ud og "inspicerede - og roste den "unge mand" for initiativet - og arbejdet . . !
Stolt var da sønnen (men tro mig - det var (er) hans Mor også . .  ja - det er da BÅDE Far og Mor. .  stadig :-))

Målene står der endnu - og de "passes" af Kommunen - har stået der i små 40 år :-)
(Ja ja - det er et par dygtige "mænner" jeg har - og det er de stadig - derfor trængte JEG til en fridag i dag :-))) 

Her står så Mindestenen over Egil og Olga Fischer - som markeres deres Gravsted.  .!!
Oftest har vi plukket "Vilde Blomster" på vores tur rund i Naturparken - og skutter af heroppe . .  men ikke i dag - dels har vi ikke været o Naturparken - men gik direkte op til Gravstedet - og dels er det endnu så tidligt på året at ikke mange Blomster er fremme (men vi kommer igen) . . :-)
 
inden vi igen går ned - står vi lidt og nyder udsigten - og lader vore tanker gå tilbage til :"der var engang" . . tankerne går også til vores søde venner som dengang havde det lille røde Sommerhus som ses nede - de boede i Randers - men var her fra tidlig Forår - til Efterår . .  nu er de ikke mere . .  en anden har Huset nu.
Så er vi nede igen - her ses det ene af de "berømte mål" - og igen går tanker til en FANTASTISK Borgmester - han var VIRKELIG til for os ALLE i Kommunen - ingen har siden nået ham til anklerne (seriøst) han var "noget særligt" - vi tænker og taler stadig om ham - og mindes ham med Varme tanker . .
Når han var uden for kommunen - uanset By eller Land han besøgte - så undlod han ALDRIG muligheden for at "reklamere" for "Fregatten Jylland" - han gjorde den "Verdensberømt" de steder den ikke var det i forvejen. . !!
Efter Jens Aages alt for tidlige - og uventede - død - og begravelse som næsten alle borgere i Byen deltog i - fik han en af de mægtige Ballast sten fra Fregatten - som Gravsten. . !
Kan ses på Handrup Kirkegård hvor Jens Aage er begravet . .
dette - og det underste er også om Egil Fischer planen.  .!
 
Det er Huse som dette der er - røde sten  og Bindingsværk - som skulle være kendetegnende for hele området . .
Vi gik tilbage - mod Bilen - men inden hjemturen ville vi lige op på et - for os - "særligt sted". .  heroppe er - som så mange steder i området - også en dejlig udsigt ..
Den røde og gule bygning er Hotel (tidligere "Vægtergården") nu hører det ind unde det berømte "Molskroen"  som også ses herfra (lidt tv. for det grønne Fyrtræ)
Åhh ja - her er dejligt .. .  (når det ikke er sommer) :-))) 
Vi gik ned igen, og gennem det gammelkendte område kørte vi ud på Hovedgaden - den gule "Molskroen"  foran os - også bygget efter Egil Fischers plan - og idé om en "Ferieby"
 
Molskroen ligger med smuk udsigt - som alt i dette område har. Nogen har også interesse i at kende Huse og andre bygningers historie - Molskroen har sin egen særlige historie.
som måske kan findes - og læses om - på Nettet. .
Om ikke andet - så er det en meget smuk Bygning - den er så "særlig" - så kendt, også langt uden for DK´s grænser - Kok som er meget dygtig og har fået priser - og så det stedet hvor "man" kommer. .  :-)  et sted hvor vi ofte har mødt vores Kongehus når det har været i "Sommerhus" (på Marselisborg) :-)
Nu er vores fridag brugt rigtig godt - har været SÅ dejligt at være ude - (efter lang tids "indespærring") :-))
Hjemme kan vi også nyde naturen :-)
snart er det påkrævet at foretage udendørsarbejde her - så kommer jeg da ud igen :-))
dejlig tid der venter os alle  "lige om hjørnet" .. .  og som campister er vi jo mange der ser frem til en ny sæson med Forår og sommer . .
her kan jeg så anbefale at besøge området : Djursland - Mols - og Helgenæs. .  hvor der er mange - RIGTIG mange Campingpladser - en enkelt på Mols - men mange - rigtig mange - i - og nær - Ebeltoft som også tæller  "D.C.U Mols camping" - hvor navnet er lidt misvisende - da beliggenheden ikke har så meget med "Mols" at gøre - da den ikke ligger på Mols - men ved Ebeltoft - mellem Ebeltoft og Dråby.
men - lige meget - skønt er der over alt - masser af natur - og lige så mange - og forskellige - slags muligheder for div. oplevelser . .  i og omkring denne del af Danmark ..
Vi har stadig dyr i Haven - den slog sig ned ved Juletid - jeg har bedt Bent om at "jage den væk" - men han "nænner" det ikke - påstår at :"den kommer jo igen til næste Jul" :-)

Personlig tænker jeg at når jeg gør Haven "Forårsklar" til de forventede "Sommernydelser" - ja - så tror jeg faktisk den smutter . .  :-)))
 
retur til februar nr. 2 forts. marts nr.2 "kort tur m/ kontraster"
retur til "den lyse side"index  
retur til "skyttens-camping.dk"index